Arkivbild: Röken från en bilbomb i centrala Bagdad.
1 av 3
Arkivbild: Röken från en bilbomb i centrala Bagdad. - Foto: AP / TT
En grupp krigare ur de miliser som slåss mot armén.
2 av 3
En grupp krigare ur de miliser som slåss mot armén. - Foto: AP / TT
Flera av grupperingarna har kopplingar till Al-Qaida.
3 av 3
Flera av grupperingarna har kopplingar till Al-Qaida. - Foto: AP / TT

Självmordsbombslärare råkade döda sina elever

Instruktören skulle lära ut hur man använder ett bombbälte för att spränga sig själv i luften. Men det slutade med att han och 21 elever sprängdes ihjäl.


Åtta greps

Armén kunde ingripa vid platsen efter sprängdådet. Åtta personer greps när de var på väg från området. Där hittades senare både bilbomber, bombbälten och vapen.

Under ett träningsläger för terrorister i Irak gjorde en instruktör ett ödesdigert misstag. Läraren skulle visa hur man använder ett bombbälte för att genomföra en självmordsbombning.

Problemet var bara att han inte visste att bältet var armerat. När han skulle lära ut knepen till eleverna sprängde han därför sig själv i luften och totalt omkom 22 personer inklusive instruktören själv. 15 personer skadades.

Enligt New York Times befann sig flera medlemmar ur terrorgruppen Islamic state of Iraq and Syria (ISIS) på lägret. ISIS är en sunnimuslimsk terrorgrupp som legat bakom flera bombattacker mot den i huvudsakligt shiitiska irakiska armén.

"Ondskan kommer inte segra"

Nyheten om den ofrivilliga sprängningen, som ägde rum i Bagdad, fick lokalbor att reagera positivt.

– Det här är Gud som skickar ett meddelande till de dåliga människorna och brottslingarna i världen. Att de ska sluta med sina orättvisor och skapa fred. Ondskan kommer inte att segra i slutändan. Det är alltid livet som vinner över döden, säger butiksbiträdet Raad Hashim till New York Times.

Han säger även att han skrattade när han först hörde om nyheten.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.