Onsdag 22 Sep
Stockholm

Självmordsbombslärare råkade döda sina elever

Arkivbild: Röken från en bilbomb i centrala Bagdad.
1 av 3
Arkivbild: Röken från en bilbomb i centrala Bagdad. Foto: AP / TT
En grupp krigare ur de miliser som slåss mot armén.
2 av 3
En grupp krigare ur de miliser som slåss mot armén. Foto: AP / TT
Flera av grupperingarna har kopplingar till Al-Qaida.
3 av 3
Flera av grupperingarna har kopplingar till Al-Qaida. Foto: AP / TT

Instruktören skulle lära ut hur man använder ett bombbälte för att spränga sig själv i luften. Men det slutade med att han och 21 elever sprängdes ihjäl.

Kommentera (34)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Åtta greps

Armén kunde ingripa vid platsen efter sprängdådet. Åtta personer greps när de var på väg från området. Där hittades senare både bilbomber, bombbälten och vapen.

Under ett träningsläger för terrorister i Irak gjorde en instruktör ett ödesdigert misstag. Läraren skulle visa hur man använder ett bombbälte för att genomföra en självmordsbombning.

Problemet var bara att han inte visste att bältet var armerat. När han skulle lära ut knepen till eleverna sprängde han därför sig själv i luften och totalt omkom 22 personer inklusive instruktören själv. 15 personer skadades.

Enligt New York Times befann sig flera medlemmar ur terrorgruppen Islamic state of Iraq and Syria (ISIS) på lägret. ISIS är en sunnimuslimsk terrorgrupp som legat bakom flera bombattacker mot den i huvudsakligt shiitiska irakiska armén.

"Ondskan kommer inte segra"

Nyheten om den ofrivilliga sprängningen, som ägde rum i Bagdad, fick lokalbor att reagera positivt.

– Det här är Gud som skickar ett meddelande till de dåliga människorna och brottslingarna i världen. Att de ska sluta med sina orättvisor och skapa fred. Ondskan kommer inte att segra i slutändan. Det är alltid livet som vinner över döden, säger butiksbiträdet Raad Hashim till New York Times.

Han säger även att han skrattade när han först hörde om nyheten.

Kommentera (34)
Kopiera länk
Dela