Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så reagerar Osloborna på den frusne pojken

- 19/02/2014, 16:09 -
Pojken fick låna jacka av många. I Syrien lider barnen oerhört.
1 av 3

Pojken fick låna jacka av många. I Syrien lider barnen oerhört.

Youtube/ TT BILD

Pojken fick sitta tunt klädd på en busshållplats.
2 av 3

Pojken fick sitta tunt klädd på en busshållplats.

Youtube

Han fick låna både jacka och vantar
3 av 3

Han fick låna både jacka och vantar

Youtube

För att uppmärksamma barns utsatta situation i Syrien bestämde sig SOS Barnbyar i Norge för att testa hur mycket medkänsla norrmännen egentligen har.

Kriget i Syrien har rasat i snart tre år och 6,5 miljoner människor har tvångsförflyttats inom Syrien, och hela 2 miljoner har tvingats fly till grannländer. Många av dessa är barn och ofta har familjerna inte kunnat ha med sig packning, vilket har gjort att den hårda vintern i år har drabbat flyktingarna hårt. Situationen är nu så pass akut att SOS Barnbyar i Norge har startat ett aktionsnätverk, SOS Mayday, där människor uppmanas skänka pengar till fördrivna barn. 

Smygfilmade människors reaktioner

För att skapa medvetenhet kring detta bestämde sig SOS Barnbyar för att sätta en norsk elvaårig pojke, endast iklädd en tunn, långärmad tröja, på en busshållplats i ett snöklätt Oslo.

Med en dold kamera spelade de in hur människor reagerade på att se pojken – och om de hjälpte honom.

– Det var så många trevliga människor! Vi filmade i två dagar och jag trodde att två-tre personer skulle ge mig sin jacka, men det var många fler som gjorde det! säger Johannes Lønnestad Flaaten, elvaåringen som satt på busshållplatsen, till Osloby.

Hoppas att folk ska visa medkänsla

Sedan videon publicerades har den spridits som en löpeld i norska sociala medier. 

– Det är min förhoppning att att folk kan visa liknande medlidande med andra som har det svårt, även om de inte syns. Det är avgörande för ett bra samhälle, säger Oslos borgmästare Fabian Stang. 

LÄS MER: Så reagerar svenskarna på en frusen flicka – Nyheter24 riggade en kamera i Stockholm

Se klippet nedan.


Hade du lånat ut din jacka?