Protester på gator och pizzerians skylt.
1 av 2
Protester på gator och pizzerians skylt. - Foto: Ross D. Franklin/TT Facebook
Demonstranter
2 av 2
Demonstranter - Foto: Ross D. Franklin/TT

Pizzerians svar på antigaylagen: Portar ansvariga politiker

Arizona i Usa är på god väg att anta en lag som grovt diskriminerar homosexuella. En pizzeria valde därför att låta politikerna smaka på sin egen medicin.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Andra länder med antigay-lagar

I samband med OS i Sotji har det pratats mycket om Rysslands lagar som grovt kränker homosexuella.

Arizona är inte den enda delstaten i USA som på ett eller annat sätt diskriminerar homosexuella

Så sent som idag antogs en ny lag i Uganda som innebär att personer som har sex med någon av samma kön kan få livstids fängelse. 

USA. Under veckan väntas en kontroversiell lag gå igenom i den amerikanska delstaten Arizona. Lagförslaget, som redan gått igenom i representanthuset, innebär att näringsidkare kan neka homosexuella varor och tjänster med hänvisning till religiös övertygelse.

Kan vägra servera homosexuella

Arizona är än så länge den enda delstaten i Usa som har röstat fram en sådan lag till en så hög nivå. Det enda som återstår innan den träder i kraft är att den republikanska guvernören Jan Brewer skriver under förslaget. Om det sker kommer det alltså innebära att en restaurang har rätt att vägra ett homosexuellt par servering eller att ett hotell kan vägra låta dem hyra ett rum, om ägarnas religion säger att homosexualitet är fel. 

Pizzeria hämnades

Den nya lagen har upprört organisationer för homosexuellas rättigheter och hundratals demonstranter samlades på gatorna i Phoenix och Tuscon efter att lagen röstades igenom för att visa sitt missnöje, skriver The Independent

Några som gjorde sin avsky mot lagen extra tydlig var ägaren av en pizzerian Rocco's Little Chicago Pizzeria i Arizona som satte upp en skylt med texten "We reserve the right to refuse service to Arizona legislators". Skylten ser ut så som skyltar på ställen som förbjuder homosexuella skulle kunna se ut. 

Äcklas av den nya lagen

– Jag äcklades av att senaten röstade igenom lagen. Varje expansion av diskriminering kommer att skada alla och öppna dörren för ytterligare diskriminering, säger ägaren Rocco DiGrazia till Arizona Daily Star

USA
/
/