Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Pizzerians svar på antigaylagen: Portar ansvariga politiker

- 24/02/2014, 17:06
Protester på gator och pizzerians skylt.
1 av 2

Protester på gator och pizzerians skylt.

Ross D. Franklin/TT Facebook

Demonstranter
2 av 2

Demonstranter

Ross D. Franklin/TT

Arizona i Usa är på god väg att anta en lag som grovt diskriminerar homosexuella. En pizzeria valde därför att låta politikerna smaka på sin egen medicin.

USA. Under veckan väntas en kontroversiell lag gå igenom i den amerikanska delstaten Arizona. Lagförslaget, som redan gått igenom i representanthuset, innebär att näringsidkare kan neka homosexuella varor och tjänster med hänvisning till religiös övertygelse.

Kan vägra servera homosexuella

Arizona är än så länge den enda delstaten i Usa som har röstat fram en sådan lag till en så hög nivå. Det enda som återstår innan den träder i kraft är att den republikanska guvernören Jan Brewer skriver under förslaget. Om det sker kommer det alltså innebära att en restaurang har rätt att vägra ett homosexuellt par servering eller att ett hotell kan vägra låta dem hyra ett rum, om ägarnas religion säger att homosexualitet är fel. 

Pizzeria hämnades

Den nya lagen har upprört organisationer för homosexuellas rättigheter och hundratals demonstranter samlades på gatorna i Phoenix och Tuscon efter att lagen röstades igenom för att visa sitt missnöje, skriver The Independent

Några som gjorde sin avsky mot lagen extra tydlig var ägaren av en pizzerian Rocco's Little Chicago Pizzeria i Arizona som satte upp en skylt med texten "We reserve the right to refuse service to Arizona legislators". Skylten ser ut så som skyltar på ställen som förbjuder homosexuella skulle kunna se ut. 

Äcklas av den nya lagen

– Jag äcklades av att senaten röstade igenom lagen. Varje expansion av diskriminering kommer att skada alla och öppna dörren för ytterligare diskriminering, säger ägaren Rocco DiGrazia till Arizona Daily Star