Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hemlös man dog i sin egen avföring i fängelsecell

- 12/03/2014, 17:44 -
Fick aldrig den hjälp han behövde.

Fick aldrig den hjälp han behövde.

TT/Scanpix

I december förra året hittades en man död i en cell. Nu har vittnen inifrån fängelset trätt fram och berättat om att dödsfallet berodde på polisens fruktansvärda beteende.

USA. Robert Taylor, 75, dog i december förra året i en isoleringscell på Burlington County Jail i USA. Mannen tros har varit hemlös och alkoholist, och ska enligt en källa inifrån fängelset ha varit en man som ofta omhändertogs,

Men när de tog in honom för sista gången såg han inte ut att må bra.

– Jag var där när de tog in Taylor och han såg jättedålig ut. Några av oss sa till sjukvårdarna att han behövde åka till sjukhuset eftersom han var på avgiftning, säger källan till The Trentonian. 

Men han togs aldrig till sjukhuset. Det krävdes nämligen två polismän för att ta honom till sjukhuset, vilket de inte kunde avvara eftersom poliserna behövdes i fängelset. Vittnet berättar också att det till och med finns en sjukmottagning inne i fängelset, men att det också där krävdes att mannen eskorterades av två polismän, vilket inte gick. 

– Vi gör allt vi kan för att inte placera någon på sjukhuskliniken, eftersom vi prioriterar att ha poliser på plats, säger källan.

Låg i sin egen avföring

För att slippa ta honom till sjukhus låste polisen in Taylor i en isoleringscell och satte på honom en tvångströja. Han fick sedan ligga i cellen, som varken hade madrass eller ens en filt, i fem dagar. Under de fem dagarna fick han inte äta och låg i sitt eget kiss och avföring.

– Varje gång polisen kom för att titta till honom sa de nedvärderande saker om honom, men försökte aldrig hjälpa honom, säger Sean Turzanski, en fånge som satt två celler bort, till The Trentonian.

Även han vittnar om att Taylor var i mycket dåligt skick när han togs in i cellen och att han knappt ens kunde stå på sina ben. Han beskriver också att de ljud han gav ifrån sig var fruktansvärda. Han hade också upprepade gånger sagt till poliserna att Taylor behövde vård, men ingenting hände. Snart började det lukta ruttet och illa från Taylors cell, men i stället för att hjälpa honom sprutade poliserna luktspray och rullade ihop en handduk och la i dörrspringan till Taylors cell.

"Håll käften"

Till slut fick Turzanski nog. Efter att ha bett polisen om lov att få hjälpa till att ta hand om Taylor och fått nej flera gånger började han skrika på dem och ifrågasatte deras etik och mänsklighet. 

– De sa att jag borde hålla käften, om jag ville mitt eget bästa. De sa också att de skulle komma in och bryta min käke.

Efter fem dagar i sin cell dog Taylor. När det upptäcktes vägrade sjuksköterskan göra hjärt- och lungräddning och personalen spenderade tio minuter med att leta rätt på defibrilatorn. 

När Turzanski släpptes från isoleringen började han skriva brev om det han sett och hört. Till sist satte han ihop ett sex sidor långt brev som i detaljbeskrev det han hade varit med om som han skickade ut till bland annat FBI.  

Förra veckan fick tidningen The Trentonian ett mail från en åklagare som skrev att inga misstag har begåtts i samband med hanteringen av Taylor och att det vid en medicinsk undersökning framkommit att Taylor dog en naturlig död.