Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Rekonstruerade hans ansikte – med hjälp av 3D-skrivare

Stephen Power – mannen som fick ett nytt ansikte

Stephen Power – mannen som fick ett nytt ansikte

Faksimil

Nyheter | 13/03/2014 20:42

Stephen Power är en av de första i världen som genomgått konstruktion där en 3D-skrivare använts i alla steg.

USA. 29-årige Stephen Power var för ett och ett halv år sen med i en hemsk motorcykelolycka. Han bröt båda armarna, sitt högra ben, båda ögonhålorna och övre delen av sin käke i kraschen. 

Efter fyra månader på sjukhus kunde han skrivas ut, men var väldigt medveten om sitt utseende och använde solglasögon för att dölja sina skador. 

Idag, arton månader senare, har han fått sitt gamla ansikte återställt – där rekonstruktionen har skett helt och hållet med en 3D-skrivaren. Power är en av de första i världen som har fått ta del av den nya teknologin på ett så omfattande sätt, skriver Sky News.

Lång operation

– Jag kan inte riktigt beskriva hur bra det har gått. Det har har fått mig att se så mycket bättre ut. Hatten av för dem, säger Power. 

Under en åtta timmar lång operation på Morriston Hospital i Swansea scannade personalen Powers ansikte för att få fram hur man på bästa sätt skulle rekonstruera det. Sedan tillverkades alla delar, även de i titan, med hjälp av 3D-skrivaren.

– Utan den här avancerade teknologin är allt gjort på fri hand, man måste gissa var allt ska sitta. Det vi kan göra nu är i stället är att vara mycket mer exakta och på så vis leverera ett bättre resultat till patienten, säger kirurgen Adrian Sugar till Sky News

Se Stephen Powers nya ansikte och hör honom berätta om operationen här:

)