Fick inte spela fotboll i hijab – nu hyllas kompisarnas solidaritet

En tonårstjej i USA blev nekad att spela fotboll i hijab. Nu gör hennes lag succé efter att ha visat sin solidaritet genom att alla klä sig i hijab.


Hijab

Hijab är en form av klädsel som ofta används av kvinnor och täcker hår och axlar. 

USA. High school-eleven Samah Aidahs spelar fotboll i Overland High Schools tjejlag. Men när de en dag skulle spela match fick hon plötsligt inte gå ut på planen. Varför? Hon hade hijab.

Det var matchdomarnas order som hindrade flickan från att delta i matchen. Detta tyckte inte hennes lagkamrater om – så de bestämde sig för att sätta hårt mot hårt.

Alla tog på sig hijab

Till nästa match satte alla på sig hijab för att visa solidaritet med Samah. Twitterinlägg med bilder på spelarna i hijab har fått stor uppmärksamhet och delats över 20 000 gånger tillsammans med hejarop. 

FIFA ändrade reglerna

Tidigare i mars ändrade FIFA sina egna regler och öppnade upp för att tillåta personer med hijab, turban och andra täckande huvudbonader att ha dessa på plan vid matcher, skriver Huffington Post

/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.