Det blev en blöt färd.
Det blev en blöt färd.

Bluffen: Sjunkande högerextremister var falsk nyhet

UPPDATERAD. Kanske läste ni en artikel om hur italienska högerextremister sjönk när de försökte visa hur enkelt det är att fly från Afrika till Europa – en kul nyhet, men absolut inte sann.


2 360 döda flyktingar

Under 2013 uppges minst 2 360 människor ha dött på flykt enligt den internationella flyktingorganisationen, IOM. 

Antal döda:

Södra Stilla Havet 214

Medelhavet 707

USA/Mexiko 444

Haiti/Bahamas 81

Indiska Oceanen, Thailands kust, 785

Afrika, Niger 129

Afrika/Yemen Okänt

ITALIEN. Man kan väl säga att den italienska satirsajten La Gazetta Del Nord verkligen fick till det. Det var den 20:e mars som tidningen publicerade en historia om hur sju högerextremister från Lega Nord lyckades sänka sin egen båt.

En historia som senare kom att plockas upp av Malta Independet, från vilken den spred sig världen över. Expressen gick på den, Aftonbladet likaså. Och pinsamt nog även Nyheter24

Men vi är inte sämre än att vi kan berätta när vi haft fel, tar på oss dumstruten och rättar oss själva. Det var alltså inte sant.

Här är originalartikeln:

Ett gäng aktivister från det högerextrema italienska partiet Lega Nord gav sig iväg i en gummibåt för att visa hur enkelt det egentligen är för asylsökande att ta sig över Medelhavet. Det gick inte så bra.

De sju partimedlemmarna började sin färd vid Italiens sydspets, med partiflaggan hissad på båten. Målet var Tunisien, men så långt skulle de inte komma. Nära Malta började nämligen båtens motor att brinna, skriver Malta Independent. 

Satte eld på hela båten

Männen ombord lyckades släcka elden, men när de skulle larma kustbevakningen gick det snett igen. En av männen försökte nämligen få hjälp genom att skjuta upp en nödraket. Problemet var att han inte sköt upp raketen utan i stället träffade den egna båten som gick sönder och började ta in vatten.

Väl liggandes i vattnet lyckades de dock skjuta upp ännu en nödraket som sågs av det maltesiska flygvapnet som sedan kunde plocka upp männen.

De sju hånas nu rejält i italiensk press, och kommer också att få betala för räddningen ur egen ficka, skriver Malta Independent.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

IS uppges ha dödat syriska soldater

1 timme sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

1 timme sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.