De lanserar sin egen parad.
1 av 2
De lanserar sin egen parad. - Foto: Faksimil / TT Bild
Det pratas mycket om homosexuella, men inte om heterosexuella menar man.
2 av 2
Det pratas mycket om homosexuella, men inte om heterosexuella menar man. - Foto: TT BILD/ Vincent Yu

De lanserar "Europas första hetero pride"

I Italien ska det nu hållas vad arrangörerna kallar för "Europas första hetero pride". Men är de verkligen först?


"Miss Straight"

Eventet kommer bland annat att innehålla fotboll, boxning och rugby.

Det kommer även att hållas "straighta" klasser i zumba.

Man kommer även att ha en skönhetstävling och utses årets Mr och Miss Straight.

PRATO. Det finns uppenbarligen de som tycker att heterosexuella får alldeles för lite utrymme i samhället. Giuliano Visalli och hans vänner i "Etero Pride Italia", till exempel.

"Absolut nödvändig"

Visalli är grundare för organisationen som den 17 maj anordnar det som de kallar för "Europas första hetero pride" i italienska Toscana.

– Den är absolut nödvändig, eftersom att allt det vi förknippar med heterosexualitet inte existerar längre, säger han i en intervju med Vice och fortsätter:

– Vi vill inte göra anspråk på några rättigheter utan det handlar om självkritik mot en värld som sakta faller sönder. En självkritik när det gäller allt som hänt de senaste 50 åren.

På deras egen hemsida, komplett med en nedräknare till den stora dagen, skriver Etero Pride att "i dag diskuteras homosexualitet hela tiden, men samma sak kan inte sägas om heterosexualitet. Heterosexualitet uppfattas som något självklart och förutsägbart. Den inställningen är fel. Väldigt fel".

Anser sig vara först

Till Vice säger Visalli att han och hans kamrater är de första i Europa att genomföra en hetero pride, vilket förvånar honom. Han känner uppenbarligen inte till att det sedan tidigare har anordnats liknande tåg i bland annat Finland. Ett initiativ som Jani Viinikainen, dåvarande kommunpolitiker i Kangasala för främlingsfientliga Sannfinländarna, låg bakom.

Det slutade dock inte speciellt bra för Viinikainen som fick sparken från partiet efter att en film på honom dykt upp där han i samband med tåget gjorde en nazihälsning.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!