Tisdag 20 Apr
Stockholm

16-årig transtjej placeras på vuxenanstalt – för män

En 16-årig tjej i Connecticut som identifierar sig som transsexuell har blivit omplacerad till en manlig vuxenanstalt.
1 av 2
En 16-årig tjej i Connecticut som identifierar sig som transsexuell har blivit omplacerad till en manlig vuxenanstalt. Foto: AP
Beslutet har skapat reaktioner på sociala medier och fått hashtagen #ReThinkMalloy. Dannel Malloy är guvernör i Connecticut.
2 av 2
Beslutet har skapat reaktioner på sociala medier och fått hashtagen #ReThinkMalloy. Dannel Malloy är guvernör i Connecticut. Foto: Twitter faksimil

En 16-årig transsexuell tjej i Connecticut har av domstol blivit omplacerad från ungdomsanstalt till vuxenanstalt – för män.
Detta dessutom utan att vara dömd för något vuxenbrott. Nu rasar Twitter mot beslutet.

Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Transsexuell

En transsexuell person upplever sig tillhöra det motsatta könet.

Personen önskar oftast korrigera den felaktiga kropp han/hon känner att hen har genom hormonbehandling och kirurgi enligt rfsl.

USA. En domare motiverar beslutet med att en omplacering måste få kunna ske om ungdomsvården ser en person som aggressiv och ett hot mot deras säkerhet, skriver wnprnews.

Men enligt den transsexuella tjejens advokat James Connolly håller inte domarens argument och en manlig vuxenanstalt är enligt advokaten inget som gagnar hans klient – speciellt när det precis har öppnats en särskild fängelseanstalt för unga tjejer med traumatiska erfarenheter och psykiska problem. 

Advokaten hävdar att hans klient som bott på ungdomshem och har varit omhändertagen av staten i halva sitt liv passar mycket bättre att omplaceras till en kvinnlig ungdomsanstalt än en manlig vuxenanstalt.

Inte legitimt

Enligt barnadvokaten Sarah Eagan är den transexuella tjejen inte heller vuxen enligt lag och inte dömd för något vuxenbrott, vilket gör att beslutet inte kan anses vara legitimt.

Den enda anledningen till domarens beslut som advokat Connolly kan finna är att staten inte vet vad de ska göra med hans klient då hon är transsexuell.

– De säger att de identifierar henne som kvinna, men vägrar ändå placera henne på en ungdomsanstalt för kvinnor. Jag förstår inte, säger han uppgivet till wnprnews.

Twitterstorm

Beslutet har väckt starka reaktioner på Twitter och fått hashtagen #ReThinkMalloyDannell Malloy är namnet på guvernören i staten Connecticut.

Även bland svenska twittrare har beslutet fått spridning.

Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela