Abu Azmid.
1 av 2
Abu Azmid. - Foto: NDTV
Mulayam Singh Yadav tycker inte att våldtäktsmän ska hängas. Hans partikollega tar det hela betydligt längre.
2 av 2
Mulayam Singh Yadav tycker inte att våldtäktsmän ska hängas. Hans partikollega tar det hela betydligt längre. - Foto: AP

Politiker: "Häng våldtäktsoffer med deras förövare"

Två högt uppsatta politiker i Indien har orsakat ramaskri genom att föreslå att kvinnor som våldtas ska hängas medan våldtäktsmän ska förlåtas.


Våldtäker i Indien

Flera uppmärksammade gruppvåldtäkter har ägt rum i Indien den senaste tiden. Landet har länge haft problem med våldtäkter. Hela 24 000 fall rapporterades enligt Unicef under året 2011.

INDIENEn högt uppsatt medlem inom Indiens socialistiska parti, Abu Azmid, sa nyligen att kvinnor som tvingas att ha sex mot sin vilja bör dömas till döden tillsammans med sina förövare. Partiets ledare, Mulayam Singh Yadav, menar å andra sidan att män som våldtar bör förlåtas. 

"Våldtäkt är straffbart med att hängning i islam men här händer ingenting för kvinnor, endast för män. Även kvinnan är skyldig" sade medlemmen av socialistiska partiet Abu Azmid till NDTV News förra veckan och fortsatte:

"Båda ska hängas. Oavsett om hon ger sitt samtycke eller ej."

Uttalandet orsakade stor uppståndelse och Abu Azmids egen son har gått ut och tagit avstånd från de uttalanden hans far gjort, skriver Independent.

"Pojkar kommer vara pojkar"

Kommentarerna kommer vid en tidpunkt där allt fler brott mot kvinnor har utlöst en landsomfattande debatt om lagstiftning och behovet av att förändra djupt inrotad chauvinism i stora delar av Indien.

Det Socialistiska partiets ledare, Mulayam Singh Yadav, hade dagen innan uttalandet lovat att om han blir premiärminister ska lagen om dödsstraff för våldtäkt avskaffas. Han argumenterade för att våldtäktsmän bör förlåtas, med orden: "pojkar kommer vara pojkar." 

Drog tillbaka allt

På måndagen gick Abu Azmid ut och drog tillbaka sitt tidigare uttalande. Han hävdade att orden inte var hans egna.

– Jag sa aldrig att kvinnan som våldtas ska straffas. Jag sa att våldtäktsmannen ska straffas och att kvinnan är ett offer. Jag sa att vi alla borde visa solidaritet med kvinnan, säger han i ett uttalande enligt NDTV.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Förtroendet för regeringen ökar

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

1 timme sedan
Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.