Söndag 25 Jul
Stockholm

USA och Ryssland överens – så ska våldet stoppas i Ukraina

USA:s utrikesminister John Kerry med sin ryske motsvarighet Sergej Lavrov.
USA:s utrikesminister John Kerry med sin ryske motsvarighet Sergej Lavrov. Foto: AP / TT

USA och Ryssland ska på torsdagen ha kommit överens om en fredlig lösning på krisen i Ukraina. Bland annat ska beväpnade grupper avväpnas och ockuperade byggnader lämnas tillbaka.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Detta har hänt – här får du koll

Expressen har en guide som går tillbaka ända till 2010 som förklarar läget i Ukraina och hur det blivit som det är i dag.

GENÈVE. Efter torsdagens krismöte om situationen i Ukraina sa Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov att parterna nått en överenskommelse, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Samtliga inblandade; EU, Ukraina, Ryssland och USA, är överens om en fredlig lösning. Denna plan innebär bland annat att ockuperade byggnader i östra Ukraina ska lämnas tillbaka. Beväpnade grupper ska avväpnas.

"Ingen önskan" om att sända trupper

OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa) ska få en central roll när det kommer till att lösa konflikten.

Lavrov sa även att det inte finns någon rysk önskan om att sända trupper till Ukraina.

Han meddelade också att de proryska aktivisterna som varit inblandade i oroligheter ska beviljas amnesti – om de inte begått allvarliga brott.

"Om vi inte ser några förbättringar kommer vi inte ha andra alternativ"

Enligt USA:s utrikesminister John Kerry kommer landet agera om åtgärderna som parterna är överens om inte ger resultat inom kort.

– Om vi inte ser några förbättringar i utvecklingen kommer vi inte att ha andra alternativ än att vidta åtgärder mot den ryska staten, sa han på sin presskonferens efter mötet.

Så sent som i veckan sågs pansarvagnar med rysk flagg i Kramatorsk, något som dock troligen rörde sig om ukrainska soldater som hoppat av. Natten till torsdagen var det oroligt i östra Ukraina och flera separatister dödades.

Kommentera
Kopiera länk
Dela