Syrien
1 av 5
Nyheter24 har pratat med invånare i Damaskus. - Foto: Privat / Montage
Syrien
2 av 5
Khanom Morani. - Foto: Privat
Syrien
3 av 5
Fruktmarknad i Damaskus. - Foto: Privat
Syrien
4 av 5
Välgörenhetsorganisationen hjälper kvinnor och män med utbildning. - Foto: Privat
Syrien
5 av 5
Janvev Hadad med dotter. - Foto: Privat

Syrier tvingas äta bröd, salt – och ruttna äpplen

Nyheter24:s utsände i Syrien berättar om verkligheten för människor där, i landet där andelen arbetslösa ökat till 75%. En siffra som tvingat folket till alternativa lösningar.


"Hjälper 5 000 familjer"

Situationen i Damaskus fortfarande bra jämfört med områdena som ligger inne i områden som kontrolleras av rebellerna.

Där tillåts inte mat att föras in. Enligt flera medier ska personer ha varit tvungna att börja äta gräs, men Nyheter24 lyckas inte att träffa någon som gjort det.

Men Kanom Morani som jobbar ideellt som volontär för välgörenhetsorganisation vid namn Mar Afram hör hart samma sak.

– Varje dag lyssnar vi på tiotals hemska sagor om lidandet för folket så jag utesluter inte att det finns många inuti blockadområdena som äter på gräs för att överleva men inte i Damaskus. Eftersom det finns många välgörenhetsorganisationer där som kämpar för att nå till alla krigs drabbade. säger hon och fortsätter:

– Till exempel hjälper vi 5 000 familjer med pengar eller mat beroende på deras behov och sjuka får sjukvård inklusive operationer. Vi har också många kursar för att utveckla kompetenser hos män och kvinnor.

Heam Mustafa och hennes fyra barn tvingades under strider mellan islamistiska grupper och Assad-styrkor att lämna lägenheten i Adra, 25 kilometer från Syriens huvudstad Damaskus.

Hennes man dog där, men hon ville rädda sina barn så hon har flyttat till Damaskus och en välgörenhetsorganisation ger henne 8000 lira per månad (cirka 360 kronor) för att leva, men det säkerställer inte deras levnadsstandard. Hon vill inte tigga på gatan för att samla pengar så hon funderade kring hur hon skulle få pengarna att räcka.

– Jag såg på tv att fångarna när de strejkar bara äter bröd och salt och dricker vatten. Detta är tillräckligt för att överleva så jag bestämde mig för att göra samma sak. Men vi blir jätteglada när välgörenhetsorganisationer skickar matkorgar. Då äter vi ris, spaghetti, och ibland kött.

Köper maskätna äpplen

Inte bara Heam försöker få livet att fungera i den inhumana situationen i Syrien. Frilansjournalisten Tahani Abboud, som Nyheter24 samarbetat med, berättar:

– Om man promenerar genom marknaden blir man överraskad över priserna som står på skyltarna där. Ett kilo tomater för 65 lira, gurka för 55 lira. Det är vanligt att många på marknaden inte kan köpa kött eller kyckling, men också frukt kan bara rika köpa där för den är jättedyr.

De priserna leder till att människor som är på marknaden letar efter de billigaste varorna – så länge de är någorlunda ätbara.

Där står en korg som innehåller ruttna, maskätna äpplen. Och många går förbi och köper av dem.

Har de inte sett maskarna?

– Äpplen med maskar är bättre än inga äpplen alls och ett kilo går bara på tio lira så jag är glad att mina barn kommer äta äpplen i dag, svarar en av kunderna på Nyheter24:s fråga.

27-åriga Janvev Hadad var också på marknaden.

– Vi har tur att min man fortfarande har sitt jobb så vi kan leva någorlunda bra, men vi måste göra något åt de ekonomiska klyftorna. Många grannar och släktingar kan inte klara sig själva med utan ekonomiskt stöd från välgörenhetsorganisationer. Maten är dyr och medelinkomsten om man har jobb fortfarande är 20 000 lira per månad. Människor som inte har egen lägenhet betalar minst 20 000 i hyra så de måste ha hjälp.

Varje dag faller tiotals granater på Syriens mark men människor där ser ut som att de inte bryr sig om det. De jobbar, handlar och gör sina ärenden.

– Matpriserna är farligare an granater. Om man inte får mat kommer man dö långsamt men granater låter en dö direkt. Om ni frågar på vilket sätt jag vill dö kommer jag hellre vilja dö genom en granat, säger Hani Alumari, 35.

/
Mat
/
Senaste nytt

Hon tar över EU:s stödbank

Civila dödade i ryska nattanfall

Minst två civila personer dödades i ryska anfall mot Ukraina under natten till fredag, enligt ukrainska uppgifter.

Ikeas besked till kunderna: ”Ni har ätit för lite korv i år”

Ikea hakar på Spotifys "wrapped" genom att göra en alldeles egen årssummering, som de kallar...”korved”.

Fortsatt hög terrorhotnivå i Sverige

Säkerheten i Sverige har försämrats, men inte tillräckligt för att höja terrorhotnivån.

Handelsbråket mellan EU och USA kan blossa upp

Från EU-håll finns nu tankar på att återuppta ärendet i Världshandelsorganisationen (WTO) kring USA och de handelstullar som infördes när Donald Trump var president.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Älvdalen

"Bilist misstänkt för brott i samband med trafikolycka på Rv70.", skriver polisen på sin hemsida.