Här klamrar sig irakiska flyktingar fast vid hjälphelikopter

En ny video visar hur personer som tvingats på flykt till Sinjarberget desperat försöker få hjälp från en helikopter som kommer med mat och vatten.


FN varnar för folkmord

Enligt FN befaras ett folkmord inte vara långt borta. De menar att yazideierna och andra minioritetsgrupper är i stor fara, då IS vill utrota alla om de inte konverterar till Islam. 

Islamiska staten, IS

IS kallades tidigare Isis (Islamiska staten i Irak och Syrien) och är en terrorgrupp som använder en extrem tolkning av koranen och har som mål att skapa ett samhälle som ser ut som det under profeten Muhammeds och kalifernas tid.

IRAK. På Sinjarberget i norra Irak befinner sig just nu tusentals människor på flykt från sina hem. De tillhör den religiösa minoritetsgruppen yazidierna och står nu inför hot om utrotning från terrorgruppen Islamiska staten, IS. 

Uppe på berget kan det bli uppemot 40 grader i skuggan och det finns varken tillgång till mat eller vatten. I och med etta har räddningshelikoptrar satts in för att hjälpa flyktingarna. De är lastade med mat, vatten och medicin och körs till berget tack vare hjälporganisationen Rwanga, skriver SVT.

Försöker klamra sig fast i helikoptern

I en video som nu har släppts av den kurdiska TV-kanalden Rudaw ser man hur ett hav av människor i nöd springer mot helikoptern i hopp om att få hjälp.

Särskilt en ung man utmärker sig. Han klarnar sig fast vid helikoptern och försöker gråtandes klättra upp på den.

Enligt SVT lyckades 40 personer ta sig ombord på helikoptern och räddas. I videon ser man hur de ligger och gråter på golvet. 

40 000 flyktingar

Även andra har försökt hjälpa de cirka fyrtio tusen flyktingar som befinner sig på Sinjarberget. USA och Storbirttanien har båda släppt av tusentals mål mat och liter vatten uppe på berget för att förhindra att människor dör av svält. IS hotar inte bara att utrota icke-muslimska minoriteter, utan har även hävdat att de kommer göra ett nytt 11 september. 

Se videon här:


/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man mördade bekant med sparkar och slag

Insats på polisstation – misstänkt handgranat

En stor insats pågår på Flemingsbergs polisstation i Stockholm. Enligt flera medier ska det röra sig om en handgranat som påträffats.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Vänersborg

"På E45 strax söder om Brålanda har en personbil kört in i ett mitträcke.", skriver polisen på sin hemsida.

Brokollapsen – jättekostnad för försäkringsbolag

Broraset i amerikanska Baltimore kan få mångmiljardkonsekvenser för försäkringsbranschen. Den bedömningen gör försäkringsbolaget Lloyd's vd.

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

1 timme sedan
Över 60 misstänkta mjältbrandsfall hos människor har rapporterats i Laos.

Inget brott bakom död i Torsby

1 timme sedan
Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.