Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bloggaren avslöjar sanningen bakom de retuscherade bilderna

Bloggren Dana Suchow ville visa upp sina retuscherade bilder.
1 av 6

Bloggren Dana Suchow ville visa upp sina retuscherade bilder.

dothehotpants.com

Hon retuscherade bort lite mage.
2 av 6

Hon retuscherade bort lite mage.

dothehotpants.com

Men kände att hon ville vara ärlig mot sina läsare.
3 av 6

Men kände att hon ville vara ärlig mot sina läsare.

dothehotpants.com

Och erkänna att hon retuscherar.
4 av 6

Och erkänna att hon retuscherar.

dothehotpants.com

30-åringen ville inte bidra till mer hets.
5 av 6

30-åringen ville inte bidra till mer hets.

dothehotpants.com

Dana Suchow.
6 av 6

Dana Suchow.

dothehotpants.com

Nyheter | 17/08/2014 19:07

Bloggaren Dana Suchow har känt pressen att ta perfekta bilder men insåg att det fick vara nog och erkände i stället för sina läsare att hon har retuscherat sina bilder.

USA. Dana Suchow, 30, driver den populära bloggen "Do the hot pants" och har mer än 1 500 likes på sin facebooksida.

Likt många andra modebloggare lägger hon upp snygga och proffsiga bilder på sig själv iklädd coola och originella klädesplagg.

Men som så många andra tjejer har hon känt pressen på att se smal och "perfekt" ut – speciellt på sina bilder i bloggen.

"Jag är ledsen för det"

I ett blogginlägg, som nu har uppmärksammats av bland andra amerikanska Cosmopolitan, skriver hon:

"Jag har inte varit helt sanningsenlig med er och jag är ledsen för det. Men eftersom jag vill vara så öppen som möjligt så har jag beslutat mig för att avslöja att jag har använt Photoshop för att retuschera mina bilder och ändra på min kropp".

Anledningen var att hon inte ville bidra till ännu mer hets.

– Jag gjorde det så att världens alla kvinnor, oavsett hur smala, tjocka, ljusa, mörka, konstiga, inte konstiga, söta och inte söta ska veta att det är okej att vara sig själv utan att försöka ändra på sig och sin kropp, säger Dana till Nyheter24.

New York-bon har bloggat i lite mer än två år och visar nu upp de bilder som hon har ändrat med hjälp av retuscheringsprogram.

Är det vanligt att bloggare retuscherar sina bilder – och vad tycker du om det?

– Självklart! Jag vet att de gör det. Men jag tänker inte sitta och skuldbelägga dem för att de använder sig av Photoshop. Men vi måste titta på den större bilden för att förstå varför de använder Photoshop. Samhället har skapat en smalhetsnorm som kvinnor förväntas passa in i. Ser du inte ut så så kommer samhället att skuldbelägga dig för det. Bloggarna är inte huvudproblemet – de är snarare resultatet av pressen som kommer utifrån från tidningarna, reklamen och de föråldrade idealen som används för att "sätta kvinnor på plats".

Hur har responsen varit från dina läsare?

– Föräldrar har kontaktat mig och berättat att de har döttrar som är deprimerade och som känner sig fula och misslyckade. Föräldrarna har tackat mig för att jag har visat upp bilderna eftersom livet går ut på så mycket mer än att bara ha en platt mage.

Kan du känna att du också på sätt och vis bidrar till bilden av den "perfekta" och felfria tjejen?

– Min uppgift är att få bort orden "perfekt" och "felfri". Världen består av smala tjejer, tjocka tjejer, funktionshindrade tjejer, långa tjejer, korta tjejer – världen består av alla typer av tjejer. Ingen av oss är perfekt eller felfri. Mitt enda syfte är att påminna människor om detta, avslutar Dana.