Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Videon från senaste polisskjutningen som skakar USA

Här skjuts Kajieme Powell till döds av polisen.
1 av 1

Här skjuts Kajieme Powell till döds av polisen.

Youtube

Nyheter | 21/08/2014 22:31

Polisen i St. Louis har nu släppt en film på dödsskjutningen av Kajieme Powell.

USA. För omkring en vecka sedan sköts Michael Brown, 18, ihjäl av polis i Ferguson, Missouri. Händelsen har fått debatten om rasism bland amerikansk polis att blossa upp på nytt. 

Under tisdagen dödades ytterligare en svart man, Kajieme Powell, 25, i St. Louis, och polismyndigheten i staden har nu släppt en film från händelsen, rapporterar Huffington Post. 

Dödsskjutningen skedde bara någon mil ifrån platsen där Brown sköts. 

Powell uppges ha stulit mat och dricka från en affär i området och enligt polisanmälan var han beväpnad med en kniv.

"Skjut mig då"

Filmen, inspelad på mobilkamera av en privatperson, visar hur en polisbil stannar till vid en trottoar. Poliserna går ur bilen och drar sina vapnen medan Powell närmar sig dem och skriker: "Skjut mig då".

Sedan avlossar polisen ett flertal skott.

St. Louis polischef, Sam Dotson, säger i ett uttalande att båda poliserna öppnade eld då Powell var cirka en meter ifrån poliserna med en kniv i handen. 

Filmen visar något annat

Avståndet som uppges stämmer dock inte överens med filmen, som visar att Powell sköts på längre avstånd, 15 sekunder efter att polisbilen hade stannat till.

På filmen framgår det inte heller om Powell håller upp en kniv eller ej. 

Polischefen Dotson har kommenterat videon och försvarat sina kollegors agerande.

– Poliserna gjorde vad jag tror att du och jag också skulle göra. I den situationen skyddade de sina liv, sa han till CNN, uppger Huffington Post

På frågan om varför de inte använde en "el-pistol" (taser) svarar Dotson:

– Visst är det ett alternativ, men el-pistoler är inte hundraprocentiga. Det här var en person med en kniv som närmade sig, vägrade lyda order och ropade "Skjut mig, skjut mig nu". Om man missar med el-pistolen kommer den individen att fortsätta och skada polismannen. De använde sig av dödligt våld i en dödlig situation.

Se videon här (VARNING för starka bilder):