Lördag 8 Maj
Stockholm

7 fakta som visar vardagen för många av världens barn

1 av 7
2 av 7
3 av 7
4 av 7
5 av 7
6 av 7
7 av 7

I dag är det Mänskliga rättigheternas dag. FN:s barnrättsorganisation Unicef har kommit ut med siffror som visar hur illa vissa barn i världen har det, och för att uppmärksamma detta listar Nyheter24 ett antal punkter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

1. Miljontals fast i konflikter

Cirka 230 miljoner barn lever i länder och regioner som är påverkade av väpnade konflikter. Av dem är 15 miljoner barn fast i konflikter i Centralafrikanska Republiken, Irak, Södra Sudan, Syrien, Ukraina och Palestina. I Irak är det 2,7 miljoner barn som är drabbade, minst 700 har dödats eller lemlästats i år. 


Bildkälla: TT

2. Många konflikter glöms

Det pågår så många konflikter att flera har hamnat i skymundan eller försvunnit i mediarapporteringen. Till exempel konflikter i Afghanistan, Nigeria, Pakistan och Yemen. 


Bildkälla: TT

3. Barn torteras och dödas

I konflikterna har barn har blivit mördade i klassrum och när de sover i deras sängar. De har blivit kidnappade, våldtagna, torterade, rekryterade och sålda som slavar.


Bildkälla: TT

4. Ebola har påverkat

Barn i västafrikanska länder har även drabbats av Ebolaepedim, som har påverkat både hälsa och välbefinnande. Tusentals har blivit föräldralösa och cirka 5 miljoner har fått sluta skolan. 


Bildkälla: TT

5. Barn rekryteras

I Centralafrikanska republiken är det 2,3 miljoner barn som är drabbade av konflikten. Under det senaste året har cirka 10 000 har rekryterats av väpnande grupper och mer än 430 har blivit dödade och lemlästade. Och i Sydsudan har 12 000 barn blivit rekryterade och 600 barn har dödats och mer än 200 barn har lemlästats i år, enligt FN. 


Bildkälla: TT

6. Under 50-dagarskrig skadades 3370 barn

I den palestinska Gazaremsan har 538 barn dödats och 3370 skadats under 50-dagarskriget mellan israeliska trupper och Hamas militär. 


Bildkälla: TT

7. Flera barn på flykt

I Syrien har 7,3 miljoner barn drabbats av inbördeskriget, av dem är 1,7 miljoner på flykt. Och i Sydsudan har 750 000 tvångförflyttats, 320 000 lever som flyktingar.  


Bildkälla: TT

Samtliga siffror är hämtade från Unicef och går att läsa här.

Kommentera
Kopiera länk
Dela