Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Det försvunna Air Asia-planet tros ligga havets botten

- 29/12/2014, 11:11 -
Planet var på väg mot Singapore med 162 passagerare.
1 av 3

Planet var på väg mot Singapore med 162 passagerare.

TT bild

Man tror att planet ska ha störtat i vattnet.
2 av 3

Man tror att planet ska ha störtat i vattnet.

Ap

Det är den tredje större händelsen i år som drabbar ett Malaysiskt flygbolag.
3 av 3

Det är den tredje större händelsen i år som drabbar ett Malaysiskt flygbolag.

Joshua Paul

Vrakdelar efter det försvunna Air Asia-planet flight QZ8501 ska ha hittats i Javasjön. Planet tros nu ligga på havets botten.

Natten till i går meddelade flygbolaget Air Asia att det tappat kontakt med passagerarflygplanet QZ8501. Detta en timme efter att det lyft från Juanda International Airport i Surabaya i Indonesien.

Piloterna ska ha begärt om kursändring på grund av dåligt väder men nekades tillstånd av flygledningen. Anledningen ska ha varit att ett annat flyg låg i samma flygbana. Inga nödsamtal skickades ut innan planet försvann från radar, uppger BBC.

Ombord på det försvunna planet finns 162 passagerare.

Vrakdelar upphittade

Sökandet efter QZ8501 fortsatte på måndagen. Nyhetsbyrån AP rapporterar på morgonen, runt eftermiddag lokal tid, att australiska plan funnit vrakdelar i Javasjön i Sydostasien, 16 mil från den plats där planet försvann. 

Uppgifterna är ännu inte bekräftade, men hoppet börjar sakta rinna ut.

– Baserat på de koordinater som utgått och en utvärdering av den troliga plats där planet kraschat, är vår hypotes att det förmodligen ligger på botten av havet, sade chefen för Indonesiens sök- och räddnings byrå Bambang Soelistyo på en presskonferens i Jakarta.

Tredje olyckan

Detta är den tredje flygtragedin som drabbat Sydostasien och ett malaysiskt flygbolag i år. Tidigare i år försvann Malaysian Airlines-planet MH370, som ännu inte återfunnits. 7 juni sköts passagerarplanet MH17 från samma bolag ner när det flög över staden Donesk i Ukraina nära den ryska gränsen. Samtliga 298 personer ombord omkom.