Stockholm

"Han försvarade tidningen som kränkt hans tro"

Ahmed Merabet sköts ihjäl i Paris när han försvarade yttrandefriheten.
1 av 2
Ahmed Merabet sköts ihjäl i Paris när han försvarade yttrandefriheten.
Irena Pozar, journalist.
2 av 2
Irena Pozar, journalist. Foto: Magda Omerspahic

Hennes Facebookinlägg om den mördade polisen i Frankrike lär oss vem som verkligen offrade sig för yttrandefriheten och varför vi bör visa stöd med #JeSuisAhmed så väl som #JeSuisCharlie.


Läs mer
Attentatet

Den franska tidningen Charlie Hebdo stormades under onsdagsförmiddagen av beväpnade och maskerade gärningsmän som dödade tolv personer och skadade tio. På gatan utanför mötte de polismannen Ahmed Merabet och avrättade honom.

"Jag vill att vi pratar lite om Ahmed Merabet. En 42 år gammal man som arbetade som polis i Paris."

Så börjar journalisten Irena Pozars Facebookinlägg om polismannen som sköts ihjäl av terrorister på öppen gata i Paris under onsdagen. 

En tankeställare

Hennes text är en tankeställare till alla som nu demonstrerar för yttrandefrihet runt om i världen.

Irena Pozar har tidigare arbetat på Nyheter24 men är i dag anställd på tidningen Expressen. På sin privata Facebooksida skriver hon om Ahmed Merabet:

"Han blev mördad medan han försvarade den tidning som gång på gång kränkt hans religiösa tro och honom som minoritet i ett land som Frankrike". 

"Jag vet hur mycket ni älskar att felcitera Voltaire med orden 'Jag delar inte dina åsikter, men jag är beredd att dö för din rätt att uttrycka dem'. Därför vill jag att vi pratar om Ahmed Merabet. Han är den enda som på riktigt gjorde det ni säger att man ska göra när ni säger er vara beredda att dö för någon annans rätt att uttrycka sig. Det är modigt, beundransvärt och något som vi inte ska ta för givet".

#JesuisAhmed

Nu uppmanar Irena Pozar att använda hashtagen #JeSuisAhmed - #JagÄrAhmed, på samma sätt som #JeSuisCharlie har spridits på internet det senaste dygnet som ett sätt att visa stöd för den franska satirtidningen Charlie Hebdo.

Läs inlägget i sin helhet nedan:


Irena Pozar har avböjt att kommentera ytterligare.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.