Lördag 15 Maj
Stockholm

Hon är Storbritanniens första transperson som blivit officerare

Hanna Winterbourne tjänstgjorde i Afghanistan när hon beslutade att hon ville börja leva som kvinna.
1 av 4
Hanna Winterbourne tjänstgjorde i Afghanistan när hon beslutade att hon ville börja leva som kvinna. Foto: Youtube
Hanna oroade sig för reaktionerna hon skulle få från sin omgivning, men hon har fått stort stöd från sina kollegor och familj.
2 av 4
Hanna oroade sig för reaktionerna hon skulle få från sin omgivning, men hon har fått stort stöd från sina kollegor och familj. Foto: Youtube
Ett år återstår av behandlingen för att bli kvinna.
3 av 4
Ett år återstår av behandlingen för att bli kvinna. Foto: Youtube
Idag är Hanna Storbirttaniens första transexuella officier.
4 av 4
Idag är Hanna Storbirttaniens första transexuella officier. Foto: Youtube

Hannah Winterbourne är Storbritanniens första transperson som blivit officerare. Under en tjänstgöring i Afghanistan tog hon beslutet att börja leva som kvinna.

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STORBRITANNIEN. Den 27-åriga Hannah Winterbourne föddes som man. Hon vill dock inte gå ut med sitt födelsenamn eftersom hon känner att det är något från det förflutna, skriver Daily Mail. 

Hannah gjorde sina första år i armén som man och under sin tjänstgöring i Afghanistan delade hon tält med sju andra manliga soldater. Det var då hon kände livet gick ut på att vara någon annan än sig själv. 

– I Afghanistan spelade jag en roll, jag agerade för alla runt omkring mig. Det fanns inget tillfälle då jag kunde kliva ur min roll, säger hon till tidningen. 

Började redan som barn

Hanna var rädd för hur andra skulle reagera på hennes känslor. Oron började redan för många år sedan. 

– Som väldigt ung kunde jag inte skylta med att jag kände att jag var en tjej. Samhället säger att unga pojkar ska leka med bilar och klä sig i blått och jag kände att jag inte hörde hemma i den rollen. När jag blev äldre blev känslorna tydligare, när jag nådde puberteten började jag förstå mer om kön. Det var då jag tänkte ”det här är fel för mig, jag är ju en kvinna”. 

Trotsade rädslan

När Hannah lämnade Afghanistan och blev omplacerad till North Yorkshire beslutade hon att ta steget. Hannah började leva öppet som kvinna och  inledde behandlingar för att förändra sin kropp. Hormonbehandlingar påbörjades och operationer, bland annat för att ta bort skägg, genomfördes. Hannah fruktade att beslutet skulle sätta stopp för karriären i armén. Till hennes stora lättnad blev hon väl bemött. Det visade sig att den brittiska armén har en policy för transexuella kvinnor och män sedan 1999. 

– Trots att det framställs som en väldigt maskulin och gammaldags organisation så har armén ett väldigt modernt tänk, säger Hanna. 

Har fått stort stöd

Idag återstår ett år till den slutgiltiga övergången mellan könen. Hannah var nervös för hur hennes familj skulle ta nyheterna, men berättar att familjen varit ett stort stöd. 

Idag är Hanna Winterbourne officier i den brittiska armén, skriver Daily Mail

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela