Nu är det bevisat - ungdomar som spenderar mycket tid med till exempel mobil och dator sover mindre.
1 av 7
Nu är det bevisat - ungdomar som spenderar mycket tid med till exempel mobil och dator sover mindre. - Foto: TT BILD
2 av 7
- Foto: TT BILD
För mycket datortid och för lite sömn kan leda till huvudvärk.
3 av 7
För mycket datortid och för lite sömn kan leda till huvudvärk. - Foto: TT BILD
Forskarna bakom studien tycker att rekommendationer bör utfärdas till föräldrar om hur mycket tid det är lämpligt för ungdomar att ägna sig åt elektronik.
4 av 7
Forskarna bakom studien tycker att rekommendationer bör utfärdas till föräldrar om hur mycket tid det är lämpligt för ungdomar att ägna sig åt elektronik. - Foto: TT BILD
De som sover dåligt på nätterna blir trötta på dagarna, vilket kan få negativa resultat i skolan.
5 av 7
De som sover dåligt på nätterna blir trötta på dagarna, vilket kan få negativa resultat i skolan. - Foto: TT BILD
52 procent av de som använde datorn precis innan de skulle sova fick upp till två timmar mindre sömn varje natt.
6 av 7
52 procent av de som använde datorn precis innan de skulle sova fick upp till två timmar mindre sömn varje natt. - Foto: TT BILD
Ungdomar sover inte tillräckligt, vilket oroar forskarna.
7 av 7
Ungdomar sover inte tillräckligt, vilket oroar forskarna. - Foto: TT BILD

Ung och sover dåligt? – det kan vara din mobiltelefons fel

Ny forskning visar att mobilen och datorn förstör din sömn. Forskare som granskat norska ungdomars sovrutiner är nu oroliga över resultatet.


Nu bekräftas det som många så länge har misstänkt – ju mer tid ungdomar tillbringar med sin dator eller mobil, desto mindre sover de. 

Detta visar en ny studie som granskat 10 000 norska ungdomar i åldrarna 16-19 år, skriver The Guardian. 

Svårare att somna

Studiens medverkande fick svara på frågor om sina sömnrutiner, hur mycket tid de tillbringar framför en dator- eller mobilskärm utanför skolan varje dag och vilken typ av elektronik de använder mest. Ungdomarna uppgav att de behövde mellan åtta till nio timmars sömn varje natt för att känna sig utvilade. 

De som ägnade över fyra timmar dagligen framför en skärm var nästan fyra gånger mer troliga att sova mindre än fem timmar per dygn. De var även 49 procent troligare att de personerna behövde mer än en timme på sig för att faktiskt kunna somna. Vuxna brukar vanligtvis somna på under 30 minuter. 

 

Bildkälla: TT bild

Studien visar även att det är dåligt att använda dator eller mobil precis innan du ska sova, eftersom det gör det svårare att somna.

En av de ledande forskarna i studien är Mari Hysing som jobbar med barnhälsa. Hon pekar på flera olika orsaker till problemet. Den enkla förklaringen är kort och gott att ungdomar går och lägger sig senare eftersom de håller på med datorn eller mobilen längre på kvällarna. 

Elektroniken förstör vår dygnsrytm

Forskarna bakom studien menar att resultatet är väldigt skrämmande. "Resultaten bevisar att det behövs rekommendationer för att begränsa användningen av elektronik rent generellt", skriver de i studien. 

En annan orsak till problemet kan vara att det starka ljuset från skärmen påverkar vår dygnsrytm. På kvällen när det blir mörkt signalerar vår hjärna till oss att vi borde sova. Men en datorskärm lurar hjärnan att det fortfarande är ljust och att vi inte borde vara trötta än. 

 

Bildkälla: TT bild

”De råd som ges till föräldrar om dator- och mobilanvändning för barn behöver uppdateras”, enligt forskarna bakom studien. 

För mycket tid framför en elektronisk skärm kan leda till muskelvärk och huvudvärk, skriver The Guardian

/
/
/
/
/
/
Tror du att du använder din dator och mobil för mycket?
Tack för din röst!
Senaste nytt

199 000 nya jobb i USA i november

Vintertid 2024: När är det dags att ställa om klockan?

När blir det vintertid, vad är skillnaden mellan vintertid och normaltid och åt vilket håll vrider man egentligen klockan? Nyheter24 reder ut allt du kan tänkas vilja veta.

Larm om kidnappning ledde till vapengömma

Flera personer misstänks ha hållit en kvinna instängd i hennes egen bostad i Mölndal söder om Göteborg. Väl i bostaden hittade polisen vapen, narkotika och ett misstänkt farligt föremål.

Misshandel lades ut på Tiktok – fem döms

Fem personer döms för en misshandel som ägde rum vid Stureplan i Stockholm i september, skriver polisen på sin hemsida. Både de dömda och den misshandlade kopplas till den gängkriminella miljön.

Regeringen tillsätter AI-kommission

Sverige ska bli bättre på AI. Det är regeringens förhoppning som nu tillsätter en AI-kommission.

Man misstänks för grov våldtäkt på Sis-hem

En man i 35-årsåldern misstänks för grov våldtäkt på ett Sis-hem i Stockholmsområdet, rapporterar P4 Stockholm.