Söndag 5 Dec
Stockholm

Ditt utseende kan avgöra om folk litar på dig eller inte

Enligt studien uppfattar vi de med lågt liggande ögonbryn och nedåtgående munnar som mindre pålitliga än de med högt sittande ögonbryn och framträdande kindben.
1 av 6
Enligt studien uppfattar vi de med lågt liggande ögonbryn och nedåtgående munnar som mindre pålitliga än de med högt sittande ögonbryn och framträdande kindben. Foto: Montage/TT
Om man ska gå efter studien så kanske Bruce Willis är mindre pålitlig än...
2 av 6
Om man ska gå efter studien så kanske Bruce Willis är mindre pålitlig än... Foto: TT BILD
...sångaren Harry Styles som har höga kindben och högt sittande ögonbryn.
3 av 6
...sångaren Harry Styles som har höga kindben och högt sittande ögonbryn. Foto: TT BILD
På tre hundradelar av en sekund avgör vår gärna hur vi ska känna inför en person när vi först möts.
4 av 6
På tre hundradelar av en sekund avgör vår gärna hur vi ska känna inför en person när vi först möts. Foto: TT
Kim Kardashian med sina höga kindben och välformade ögonbryn ska, enligt studien, betrakas som pålitlig.
5 av 6
Kim Kardashian med sina höga kindben och välformade ögonbryn ska, enligt studien, betrakas som pålitlig. Foto: TT BILD
Enligt studien betraktar vi människor med låga och buskiga ögonbryn och smala munnar som mindre pålitliga, kanske döljer Cara Delevingne något...
6 av 6
Enligt studien betraktar vi människor med låga och buskiga ögonbryn och smala munnar som mindre pålitliga, kanske döljer Cara Delevingne något... Foto: TT BILD

Dina ansiktsdrag kan spela roll i hur pålitlig du uppfattas av din omgivning. Enligt en ny studie litar vi mer på vissa utseenden än andra, helt omedvetet.

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Att utseendet ofta spelar roll för hur omgivningen uppfattar en är ingen nyhet. Däremot har forskare kommit fram till att det gäller i ännu större utsträckning än vad man förut trodde, skriver Dailymail. 

Ögonbryn spelar roll 

Enligt forskning ska ansikten med lågt liggande ögonbryn och nedåtgående läppar betraktas som mindre pålitliga än ansikten med bryn som sitter högre ovanför ögonen samt har framträdande kindben. 


Bildkälla: TT Bild

Studien är gjord av Brian Holtz vid Temple University i USA. 609 människor fick bland annat se bilder på två chefer i ett påhittat företag. En av cheferna hade ett ansikte med drag som tidigare klassats som "pålitliga". 

Majoriteten av de medverkande uppgav att de skulle ha mest förtroende för den chefen om de jobbat på företaget på riktigt. 

Hjärnan snabb att döma

Psykologer vid New Yorks universitet har, i en annan studie, kommit fram till att det finns en liten del i vår hjärna som avgör om vi tycker en person vi just träffat är pålitlig eller inte. Hjärnan tar tre hundradelar av en sekund på sig att bestämma hur vi känner inför en person. 

– Våra upptäckter tyder på att hjärnan automatiskt bestämmer om ett ansikte ska betraktas som pålitligt redan innan vårt medvetande uppfattar det, säger assisterande professor Jonathan Freeman, som varit delaktig i studien. 

LÄS MER: Saknar din pappa hår? Då ska du läsa det här 

– Resultatet visar att vi kan komma åt hur en persons trovärdighet uppfattas genom deras ansikten väldigt snabbt och utan vårt medvetande, säger Dr Freeman, enligt Dailymail

Dömer du folk efter deras ansiktsdrag?
Tack för din röst!
Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela