Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

6 av världens mest hemliga byggnader – här jobbar spionerna

- 14/02/2015, 18:29
1 av 7

Montage/TT BILD

2 av 7

TT BILD

3 av 7

Youtube

4 av 7

TT BILD

5 av 7

TT BILD

6 av 7

TT BILD

7 av 7

Wikipedia Commons

Har du någonsin undrat var den RIKTIGA James Bond jobbar? Här är listan över de hemliga agenternas arbetsplatser världen över.

1. MI5, Storbritannien

The Security Service ligger i centrala London, vid floden Temsen, och är landets underrättelsetjänst. Myndigheten är över 100 år gammal och bekämpar spionage, terrorism och sabotage. 

Bildkälla: Youtube

2. Government Communications Headquarters (GCHQ), Storbritannien

En brittisk myndighet som står under MI5. De arbetar med att upptäcka hot mot rikets säkerhet, till exempel terrorism. Deras huvudbyggnad har smeknamnet "munken" på grund av sin runda form och ligger i sydvästra England.

Bildkälla: TT BILD

3. MI6, Storbritannien

Känner du igen byggnaden? Den har nämligen haft en roll i flera Bond-filmer eftersom att James Bond är agent för MI6! The Secret Intelligence Service är landets underrättelsetjänst för uppsamling av information i utlandet. 

Bildkälla: TT BILD

4. Central Intelligence Agency (CIA), USA

Du känner säkert igen förkortningen av namnet och den hemliga underrättelsetjänsten förekommer i många Hollywood-filmer. Men vet du egentligen var CIA gör? De har tre huvuduppgifter - att samla information från utlandet, att skydda landets beslutsfattare och att utföra hemliga uppdrag på order från presidenten.

Bildkälla: Wikipedia Commons

5. National Security Agency (NSA), USA

Nationella säkerhetsmyndigheten lyder under försvarsdepartementet och ansvarar för bevakning av information och data. Myndigheten rapporteras ha brutit mot lagen många gånger under åren, men en av de största skandalerna inträffade år 2013.

Då avslöjade Edward Snowden att NSA i hemlighet hade tillgång till information om människor över hela världen via internet. Snowden läckte hemliga dokument till amerikanska tidningar och tvingades sedan fly utomlands.

Bildkälla: TT BILD

6. Federal Security Service (FSB), Ryssland

Har du koll på KGB, eller Kommittén för statssäkerhet? Det tillhörde kommunistpartiet och hade informatörer och spioner över hela världen. Idag är FSB dess efterträdare och högkvarteret i Moskva är samma byggnad som KGB använde sig av när det begav sig. FSB ansvarar för Rysslands säkerhet och jobbar bland annat med att bekämpa spionage och terrorism. 

Bildkälla: TT BILD

Listan är inspirerad av News.com.au

Skulle du vilja vara hemlig agent?