IS var från början en del av al-Qaida.
1 av 4
IS var från början en del av al-Qaida. - Foto: Ap/TT bild
Men de bröt sig sedan loss.
2 av 4
Men de bröt sig sedan loss. - Foto: Ap/TT bild
De som inte väljer att konvertera straffas med döden.
3 av 4
De som inte väljer att konvertera straffas med döden. - Foto: Ap/TT bild
IS-krigare smugglas på båtar tillsammans med flyktingar, uppger en person till Buzzfeed.
4 av 4
IS-krigare smugglas på båtar tillsammans med flyktingar, uppger en person till Buzzfeed. - Foto: TT

Han lyckades fly från IS: "De är muslimernas största fiende"

Här berättar några personer hur vardagen kan se ut i Mosul, en av de städer som IS härskar över.


Terrorsekten Islamiska Staten trycks på många håll tillbaka i Mellanöstern, efter att snabbt ha vunnit mycket land de senaste åren. Sen förra sommaren kontrollerar de Iraks näst största stad Mosul, som ligger i landets norra del nära gränsen till Turkiet och Syrien.

Få rapporter om vad som försiggår inne i Mosul når ut till övriga världen, och endast människor som har flytt förtrycket vågar berätta. Under fingerade namn har ändå ett fåtal personer tagit sig modet att berätta för Al­ Jazeera hur vardagen under IS såg ut, innan de flydde.

"Fick inte gå ut längre"

Enligt flera var människor först glada och firade när IS intog staden, de sågs som befriare från förtrycket som Iraks regering utövade i området. Men den känslan skulle snabbt förändras:

– Plötsligt fick kvinnor inte går ut längre, berättar Sidiqa för Al­ Jazeera.

Om de skulle gå och handla måste de ha en manlig släkting med sig. Kvinnor som vågade sig ut gjorde det under hårda regler. Runt hela staden, på något som kan beskrivas som enorma reklamskyltar, uppmanades kvinnor att täcka sin kropp inklusive ansiktet och händerna.

"Ville hjärntvätta våra barn"

Skolundervisningen ändrades också. Tidigare läste barnen många olika ämnen men efter att IS tog över blev bara matte, arabiska och religion kvar i skolan.

– De vill hjärntvätta våra barn, hävdar Sidiqa vars barn fick börja i IS nya skolor.

Vågar inte lämna hemmet

Även män påverkades svårt av den nya härskaren i staden. Den Islamiska Staten behöver ständigt nya krigare att skicka till fronten, och många av dessa unga män som offrar sina liv för ett högre syfte tvingas att kriga. Många pojkar och män vågar därför inte lämna sina hus i Mosul, av rädsla för att tvingas bli soldater.

Vardagslivet i Mosul har förändrats väldigt snabbt, och människor som inte gör exakt som IS kräver riskerar att råka illa ut. En frisör berättade att han tvingades stänga sin hårsalong eftersom han ansågs klippa "oislamiska frisyrer". Inte heller tilläts rakhyvlar eftersom män i staden uppmanades att bära skägg.

"Muslimernas största fiende"

Inte ens de som jobbar för att hjälpa människor i nöd kom undan. Mutasem, en man mellan 20 och 30 år, arbetade tidigare som biståndsarbetare. Det uppskattades inte av de djupt rasistiska härskarna som inte tyckte om att han även hjälpte ickemuslimer.

– Jag citerade några verser ur Koranen som uppmanar oss att hjälpa människor i nöd, säger Mutasem till Al Jazeera.

Men det var ett argument som inte hjälpte. Han tvingades helt enkelt sluta sitt jobb och fly. IS anser sig representera och skydda Islam, men alla håller inte med:

– De är muslimernas största fiende, hävdar Mutasem, som vägrar låta sin tro representeras av en rasistisk sekt.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

2 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

igår 21:10
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.