Nyheter24 listar.
1 av 7
Nyheter24 listar. - Foto: TT
Tre generationer Bush.
2 av 7
Tre generationer Bush. - Foto: TT
Vinnarna 2008.
3 av 7
Vinnarna 2008. - Foto: TT/Ap
Hillary Rodham Clinton – en av de stora favoriterna.
4 av 7
Hillary Rodham Clinton – en av de stora favoriterna. - Foto: Ap/TT
Men det är fortfarande långt kvar innan röstningen påbörjas.
5 av 7
Men det är fortfarande långt kvar innan röstningen påbörjas. - Foto: AP/TT
Klart är att det kommer att spenderas stora summor.
6 av 7
Klart är att det kommer att spenderas stora summor. - Foto: Ap/TT
Och att det sedan är fett oklart vem som faktiskt vinner.
7 av 7
Och att det sedan är fett oklart vem som faktiskt vinner. - Foto: Ap/TT

7 saker du måste ha koll på inför presidentvalet

Nu dyker det upp kandidater från höger och vänster – men vad är det egentligen som händer i det amerikanska presidentvalet?


1. Först av allt – det är fortfarande fett lång tid kvar

Alltså mycket mer än ett år kvar. Faktum är att det amerikanska presidentvalet inte äger rum förrän den åttonde november nästa år. Under 2016 that is. Det är alltså inte dags för amerikanerna att traska till röstlokalerna förrän om över 730 dagar.

Bild: TT

2. Så varför är de redan igång?

Demokraternas Hillary Clinton har sagt att hon ska vara med, likaså republikanerna Rand Paul och Ted Cruz. Och snart lär ett stort gäng till följa. För det är inte riktigt lika långt till primärvalen. Båda partierna kickar igång den 18 januari nästa år.

Bild: TT

3. Och det är därför alla lägger orimligt mycket tid på Iowa

Helt enkelt för att Iowa alltid är först ut. Vilket betyder att alla bryr sig – vem vill hamna efter direkt liksom? Liksom efterföljande New Hampshire. Det kommer att bli mycket bilder på presidentkandidater som vinkar glatt i de två delstaterna.

Bild: TT

4. Dessutom gäller det ju att samla ihop en bra kampanjkassa

Det kanske allra största skälet. Utan stora pengar – ingen seger. I det förra valet spenderade Barack Obama närmast ofattbara 1,1 miljarder dollar på sin återvalskampanj. Det är vad man på fackspråk brukar kalla för "sjukt jävla massa pengar" – och det är därför till exempel Clinton sedan länge haft sin ekonomiska struktur på plats.

Bild: TT

5. Men vilka vinner primärvalen då?

Well, det är aningen svårt att säga. Få trodde till exempel att Barack Obama faktiskt skulle rå på Hillary Clinton i valet 2008 – men så blev det som bekant. Rent allmänt så är Clinton storfavorit för att bli demokraternas kandidat även den här gången samtidigt som det på den republikanska sidan är mer öppet men en person som ännu inte presenterat sin kandidatur tycks vara en tidig favoritJeb Bush.

Bild: TT

6. Känns inte det rätt bekant?

Bush, alltså. Och jo, Jeb har lite erfarenhet från vita huset via sin egen familj. Pappa George H.W. Bush har varit president liksom brorsan George W. Bush. Och ja, Hillarys make ÄR ju Bill Clinton även han tidigare president.

Bild: TT

7. Vilket borgar för en repris

Alltså Clinton vs. Bush, samma sak som i presidentvalet 1992. Då vann Clinton, men hur det skulle gå nu är såklart typ omöjligt att säga. Om det ens blir av – men vi vet att OM det blir av så kommer det att kännas lite så här:

Bildkälla

USA
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du intresserad av amerikansk politik?
Tack för din röst!