Det svenska Ö:et hotat – prickarna togs bort

Samhället Lindström i USA blev över en natt av med sin svenska bokstav då namnet ändrades till Lindstrom. Skandal tyckte invånarna.


Vi svenskar är så vana vid bokstaven Ö att vi inte ens tänker på den längre. Det hela har blivit slentrian, där vi tar Ö för givet och inte ger bokstaven den uppskattning som den förtjänar. Få tänker på hur svårt livet skulle bli om bokstaven Ö helt plötsligt över en natt bara försvann.

Att berätta om sin galna "landmassa omgiven av vatten-luff" i Grekland på 90-talet låter inte särskilt sexigt. Och vem skulle egentligen vilja följa med på en "malt-humle-gäst-och-vatten-brygd" efter jobbet. Nej det är nog dags att vi börjar ta det svenska alfabetets sista bokstav på allvar.


Bildkälla: Faksimil Youtube

Ö är på allvar i Minnesota

Några som verkligen tar bokstaven Ö på allvar är invånarna i det amerikanska samhället Lindström i Minnesota, USA. Eller Lindstrom som det numera heter. I årtionden har bilburna besökare hälsats välkomna av vägskyltar som signalerar att de kommit till Lindström. Men 2012 beslutade sig transportstyrelsen i delstaten för att det fick vara slut på de för amerikaner främmande prickarna, och över en natt hade Lindström förvandlats till Lindstrom.

Händelsen som har klar svenskkoppling ansågs så viktig att den uppmärksammades i en av världens största tidningar, New York Times. Tilltaget handlade egentligen inte om någon svenskfientlighet från myndigheterna, utan de hänvisade till regler som säger att bara standardbokstäver får användas på vägskyltar.

Bildkälla: Faksimil Youtube

Ta tillbaka Ö:et

Det var något som invånarna inte såg på med blida ögon. Ungefär en tredjedel av samhällets invånare är ättlingar till skandinaviska invandrare, och de håller hårt på sitt arv. Många firar traditionella svenska högtider, och det går även att få tag på svensk mat. Därför vägrade de acceptera någon sorts statlig inblandning i deras svenska affärer. I kampen har de nu fått stöd från högre ord av Minnesotas Guvernör Mark Dayton som har varit ut och dundrat mot beslutet:

– Regler som dessa är varför folk blir frustrerade på staten, menade Mark och följde upp med att hota att ta saken i egna händer genom att själv åka till Lindstrom och med målarfärg ta tillbaka Ö:et.

Nu verkar det som om guvernören inte kommer behöva dra på sig målarbyxorna trots allt. Enligt New York Times har transportstyrelsen ändrat sig och samhället kommer få tillbaka sina kära prickar.

/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde Ö alltid få ha sina prickar?
Tack för din röst!