Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Finland bombar mot misstänkt ubåt

Ska ha observerats utanför Helsingfors.
1 av 2

Ska ha observerats utanför Helsingfors.

TT NYHETSBYRÅN

Carl Haglund.
2 av 2

Carl Haglund.

TT/Ap

Nyheter | 28/04/2015 11:21

Har identifierat ett okänt undervattensobjekt.

Den finska marinen är på jakt – de senaste två dagarna har ett oidentifierat objekt synts under vattnet utanför Helsingfors. Nu har man, enligt Hufvudstadsbladet, använt sig av varningsbomber.

Jakten görs med ytfartyg och det är alltså de fartygen som fällt tre varningsbomber.

Enligt Hufvudsstadsbladet vill inte marinen kommentera exakt var observationerna ska ha gjort men tidningen kopplar det till den ubåtsjakt som pågick i den svenska skärgården i slutet av förra året.

Bild: TT

Den finska försvarsministern Carl Haglund säger till Hufvudsstadsbladet att han inte vill kommentera vilken typ av undervattensverksamhet som kan ha pågått, men säger att det stämmer att man använt bomber.

– Det var därför vi lade ett par sjunkbomber, varningsbomber som bara för ett hårt ljud men inte gör direkt skada, med dem kan man visa att man upptäckt verksamheten, säger han till Hufvudsstadsbladet.

Han säger att teoretiskt möjligt att det handlar om en ubåt, men vill inte spekulera i om den tillhör främmande makt.

– Det fanns en stark misstanke om att det fanns undervattensverksamhet som inte hör hemma där, säger han och slår också fast att situationen nu ska vara över.