Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Han säljer andras Instagrambilder – för miljontals kronor

- 27/05/2015, 10:46 -
1 av 2

Instagram

2 av 2

Instagram

Han har kopierat bilder från flera konton.

Fotografen och konstnären Richard Pride säljer Instagrambilder fotade av andra personer – som är helt ovetandes om det.

I ett känt galleri på Manhattan ställer han ut och säljer printscreens med bilder som han själv inte har fotograferat, skriver Fortune.

Ett av kontona som han har skärmdumpat är @Doedeere. Hon skriver på sitt konto att hon inte kände till det och att hon inte har gett sitt medgivande till att bilden ställts ut.

Den enda ändringen som Pride har gjort är att han lagt till en kommentar från sig själv med uttrycket "No cure, no pay". Utrycket "No cure, no pay" är en betalningsprinicip och kan översättas till "resultatbaserad kostnad", det vill säga att lönen utgår från resultatet.

Vad vill han?

@Doedeere skriver att bilden från hennes konto sålts för 90 000 dollar men att hon inte tänker stämmer konstnären. Nu spekulerar bland annat Fortune kring vad Richard Pride vill uppnå med bildstölderna. Kanske vill han starta en debatt kring upphovsrättsociala medier. I vilket fall som helst har han lyckats uppröra flera fotografer.


Borde du få sälja skrämdumpar av andras bilder?