IS kan vara en del av ett globalt krig.
IS kan vara en del av ett globalt krig. - Foto: Ap/TT bild

Tredje världskriget kan redan vara här

Och det kommer bara att bli värre menar forskare.


– Vi befinner oss i något som bäst kan förstås som ett världskrig, det menar forskaren Wilhelm Agrell enligt Aftonbladet.

Agrell är professor i underrättelseanalys, och enligt honom är det vi ser i Mellanöstern och Nordafrika idag att betrakta som ett globalt krig, trots att inga stormakter öppet strider mot varandra.

Annan typ av konflikt

Dagens konflikter är ofta av en annan typ än traditionella krig, eftersom det idag snarare är olika grupper som slåss inom eller över gränser, och inte nationella arméer som strider.

Agrell tror också att vi bara har sett början på konflikterna, och att de också kan spridas sig till Europa, och inte bara i form av terrorattacker.

– Då talar vi om terrordåd, men det kan i förlängningen också handla om inre stabilitet i europeiska länder som vi uppfattar som stabila och säkra. Om den islamiska staten skulle slå rot i västländer, skulle det skapa konflikter som är av ett annat slag än enskilda terrordåd, säger Agrell till Aftonbladet.

Möjligt storkrig

Agrell tror att fler länder riskerar att dras in vilket kan starta ett storkrig med förödande konsekvenser.

– Magnituden kommer att bli kraftig, det är svårt att se något annat. Och det här är tilltagande snarare än avtagande, säger Agrell till Aftonbladet.

/
/
/
Senaste nytt

Postnord-chefen för Sverige får gå omedelbart

Ministrar går i kippavandring mot antisemitism

Nio ministrar deltar i dag i en kippavandring i centrala Stockholm. Även Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson går med i manifestationen mot antisemitism.

KI: Låt klimatpolitiken vara - stötta drabbade

Ändra inte i klimatpolitiken bara för att den får ekonomiska effekter för exempelvis bilåkare eller företag. Låt klimatpolitiken sköta minskade utsläpp, och använd i stället finanspolitiken för att stötta dem som drabbas hårdast. Det är innebörden av Konjunkturinstitutets (KI:s) rapport om fördelningseffekter av klimatpolitiken.

Kvinna på SUP dödad av haj

Ett amerikanskt par på smekmånad på Bahamas attackerades under en paddeltur på SUP-bräda av en haj. Kvinnan skadades så allvarligt att hon avled, skriver BBC.

Landshypotek sänker boräntor – igen

Landshypotek Bank sänker sina bundna boräntor med 0,25-0,40 procentenheter, skriver banken i ett pressmeddelande. Den rörliga boräntan, med tre månaders bindningstid lämnas oförändrad.

Expert om försvarsavtalet: Vi går "all in"

En ny era i svensk försvarspolitik är ett faktum. Det nya samarbetsavtalet som ger USA tillgång till 17 svenska militärbaser skickar avskräckande signaler, säger Jacob Westberg vid Försvarshögskolan.