Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här kan du få betalt för att sluta röka

- 10/08/2015, 11:29
1 av 3

NTB scanpix

2 av 3

SCANPIX NORWAY

3 av 3

AP Photo/Paul Sakuma

Nu testas nya metoden.

Amerikanska försök där folk som lät bli att röka belönades med pengar har varit en stor succé och nu testas det i Danmark.

Testen backas av experter och finansieras av organisationen TrygFonden, skriver danska BT. När metoden testades i USA fick deltagarna upp till 17 000 kronor, om de inte rökte under en längre period. Och resultaten ska ha varit så goda att konceptet nu exporteras till grannlandet.


BILDKÄLLA

Merete Konnerup, analyschef på TrygFonden tycker att det behövs ett initiativ för att motverka rökning.

– Rökning är det självständigt största folkhälsoproblemet, som bidrar till att kapa tre år av vår livstid. Många vill sluta, men det är mycket svårt. Därför ska man gå in med ett öppet sinne och se vad man kan göra för att hjälpa folk, säger hon till tidningen.

I den amerikanska förlagan fick deltagarna som deltog frivilligt, belöningen mot att de var rökfria 12 månader efter kursen. Deltagarna ska vid ett av tillfällena fått 100 dollar, drygt 800 kronor, ytterligare 2 100 kronor efter sex månader och drygt 3 500 kronor när de varit rökfria under ett år.

Deltagarna testas kontinuerligt efter nikotin i blodet. I ett annat försök ingick deltagarna i smågrupper om sex personer där de fick drygt 800 kronor för varje gruppmedlem som lät bli att röka och en bonus på cirka 1 700 kronor efter ett halvår.

Enligt en undersökning som publicerats i New England Journal of Medicine var 16 procent av deltagarna med kontaktbelöning rökfria efter 6 månader, medan det bara var 6 procent som var rökfria bland de som deltog i studien utan belöning.

Alla är dock inte lika positiva, bland annat frågar sig kritiker vad som händer om deltagarna börjar röka igen efter de fått betalt, många är också tveksamma till om det kan betalning kan hålla uppe motivationen för rökarna på längre sikt.

Hälso- och äldreminister Sophie Løhde, (V), är en av kritikerna.

– Det är inte billigt att röka, så det är en kontant bonus i sig själv att sluta. Och för min del är man ute på hal is, om vi ska betala medborgarna för att leva ett sunt liv, säger hon till tidningen.

Skulle du sluta röka för pengar?