Kvinnorna lever i ett matriarkat i Umoja, Kenya. Obs genrebild!
1 av 2
Kvinnorna lever i ett matriarkat i Umoja, Kenya. Obs genrebild! - Foto: Ap / TT
Byn som bildades år tillåter bara kvinnor.
2 av 2
Byn som bildades år tillåter bara kvinnor. - Foto: Ap / TT

Här ligger byn som inga män får bo i

Umoja heter byn där bara kvinnor är tillåtna.


Byn Umoja som ligger i Kenya bildades år 1990 av en mindre grupp kvinnor som blivit utsatta för bland annat våldtäkt har i dag växt till ett mindre samhälle med nästan femtio kvinnor och över 200 barn, skriver The Guardian.

Byn är en fristad för kvinnor som flytt ifrån sina hembyar där de blivit utsatta eller hotats att utsättas för könsstympning, våldtäkt och påtvingade giftemål.

LÄS MER: Kvinnor hyllar Obama genom att döpa sina barn efter flygplan

Rebecca Lolosoli var med och startade byn och fungerar nu som byns matriark. Hon säger att idén växte fram hos henne under tiden hon låg på sjukhus och återhämtade sig från en brutal misshandel från flera män som attackerat henne efter att hon pratat om kvinnors rättigheter.

LÄS MER: 11 fakta som förklarar terrordådet i Kenya

Kvinnorna i byn försörjer sig genom att ta en mindre summa från turister för att besöka byn där de även säljer sina hemgjorda smycken. Även om män inte är välkomna i byn finns det många barn runtomkring.

En ung kvinna från byn som blir intervjuad av The Guardian säger: "Vi gillar fortfarande män. De är inte välkomna här, men vi vill ha bebisar, även om vi är ogifta."

Bildkälla

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!