1 av 3
- Foto: tt bild/skärmdump facebook/twitter
2 av 3
- Foto: tt bild
3 av 3
- Foto: tt bild

Därför snackar hela internet om 14-åriga Ahmed just nu

Och därför är det sjukt viktigt.


Det här är Ahmed Mohamed.

Bild:TT

Han är en vanlig 14-årig kille från Texas som hela internet pratar om just nu. Varför?

Ahmed gillar teknik. Och han råkar också vara väldigt intelligent. Men när han ville visa en hemmabyggd klocka för sin lärare slutade det med att Ahmed blev gripen.

– Jag byggde den för att imponera på min lärare men när jag visade den för henne såg hon det som ett hot. Det var väldigt synd att hon tog det så, säger Ahmed till CNN.

Bild:TT

Ahmed Mohamed blev arresterad misstänkt för att ha byggt en bombatrapp. Och polisen visste inte riktigt vad de skulle tro.

– Vi försökte förhöra ynglingen om vad det var för något, och han sa bara att det var en klocka, sa Irving-polisen i ett uttalade.

Nyheten spreds snabbt över USA, och reaktionerna blev starka. Enligt de flesta var det uppenbart att Ahmed hade blivit gripen av den enkla anledningen att han är muslim.

Och på internet så har ju saker och ting en tendens att gå ganska fort. Och just nu är #istandbyAhmed en av de mest populära taggarna på Twitter. Det har också skapat en diskussion om hur barn behandlas olika, och hur vissa uppenbarligen inte har samma förutsättningar som andra.

Nu håller Ahmeds klocka att ta honom till Vita huset och även Facebook-grundaren Mark Zuckerberg backar Ahmed

Ett eget Twitter-konto, som i skrivande stund nått drygt 66 000 följare, har skapats som stöd för Ahmed. Nu drömmer han om att gå på någon av landets finaste ingenjörsutbildningar. Förhoppningsvis kommer han inte bli arresterad av trångsynta idioter när han närmar sig campus.

Och ja, om du tycker att det här är trams. Den här 13-årige geniet som byggde en egen kärnreaktor blev också världskändis. Utan att bli arresterad.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

3 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

3 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

3 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

3 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

3 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.