1 av 3
- Foto: Ap
2 av 3
- Foto: Ap
3 av 3
- Foto: Ap

8 saker vi om terrorattacken i Mali

Tidigare under fredagen stormade beväpnade män in i ett hotell i Mali. Attacken är nu över, men här är 8 saker vi vet om attacken.


1. Tidpunkt

Runt lunch, 11-12, svensk tid stormade två terrorister ett Radisson Blu-hotell i Bamako, Malis huvudstad.

Google/TT

2. Plats

Hotellet Radisson Blu i Bamako, huvudstad i det nordvästra afrikanska landet Mali, befinner sig i närheten av landets regering och diplomatkontor. Mali var en gång i tiden en koloni till Frankrike. Enligt uppgifter hade det 190 rum stora hoteller 90 procent bokade rum, mycket på grund av en gruvkonferens som hållits i staden.

3. Vilka?

Det är ännu oklart exakt vilka som utfört attacken. Men enligt källor ska en grupp under al-Qaeda, vid namn Al-Mourabitoun, twittrat och tagit på sig attacken i Bamako. Det vi vet är att två män med vapen och granater sprang in på hotellet och skrek "Allahu Akbar". En källa säger att det sedan förekommer 10 stycken personer som har tagit gisslan, medan annan vidhåller att det bara är två stycken. En anställd vid hotellet, Tambra Diarra, säger att en granat har exploderat. Ett vittne säger att gruppen pratat engelska vid attackerna.

TT

4. Offer

Enligt en FN-anställd har 18 offer dödats i attacken. En av dessa ska vara en belgisk diplomat.

TT

5. Insatsen

Runt 13-tiden svensk tid stormat maliska trupper hotellet. Enligt AFP har insatsstyrkan lyckats befria a dozen människor. Vid tvåtiden rapporterar FN att det befinner sig runt 9000 soldater, 1000 poliser och 1000 civila som befinner sig i och utanför hotellet. De är ledda av en FN-general vid namn Mongi Hamdi och flera FN-soldater från hela världen är på plats, bland annat från Sverige och Danmark. Tre män ska ha dödats av specialstyrkan i nuläget.

6. Varför?

Det har varit ostabila förhållanden efter att Frankrike haft stationerade soldater i landet för att motverka islamiska terroristattacker och landet har haft många attacker. I mars skedde en terroristattack på en restaurang där fem människor miste livet. I augusti attackerades ett hotell i Sévare där tolv personer miste livet.

TT

7. Vad händer nu?

Air France har ställt in samtliga flyg till Mali för dagen. Flera islamistiska terrororganisationer ska ha riktat hot mot länder och platser där Frankrike har intressen eller soldater på plats, uppger Telegraph.

8. Mer om Mali

Det åttonde största landet i Afrika med en befolkning på 14,5 miljoner människor. Landets norra del har blivit attackerat av islamistiska grupper som Ansar Dine och al-Qaeda med mål att införa sharialagar i Mali.

TT

Källa: Telegraph.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då kan bitcoinutbudet halveras

1 timme sedan

Polisen rapporterar om brand, Nacka

1 timme sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

1 timme sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

1 timme sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

2 timmar sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.