YPJ krigar mot IS
1 av 2
Delar av YPJ. En kvinnlig del av en större organisation som krigar mot IS. - Foto: Guardian
Kvinnlig soldat
2 av 2
En ung kvinnlig soldat. - Foto: Guardian

7 fakta om kvinnor som strider mot Islamiska staten

Insatser mot terrororganisationen IS har startat över hela jordklotet. Men vad många inte har koll på är dessa fantastiska kvinnliga krigare.


När det kommer till kampen mot terroristorganisationen IS är det många som är aktiva i kriget. Här är fakta om organisationer där kvinnor har en ledande roll i kampen mot terroristerna.

1. Det finns flera organiserade grupper av kvinnor som strider aktivt mot IS-soldater.

Det finns en del organisationer med politisk bakgrund som aktivt strider mot IS. Bland annat har vi Kurdistans arbetarparti, känd som PKK, eller YPJ som är en kvinnoförsvarsenhet av Folkets försvarsenheter. 

Det som är extra märkbart är just att det är en stor del av kvinnor som är den stridande parten inom dessa separistorganisationer. Inom PKK är 40% av medlemmarna just kvinnor, rapporterar BBC World.

 Största delen av de som krigar är kurder och yazidi. Den sistnämnde folkgruppen har blivit kallade för "otrogna" av IS och blivit hårt utsatta, rapporterar Guardian.

Kvinnor som hjälper till att bekämpa Islamiska staten. Faksimil från BBC

2. De börjar träna i ung ålder.

Redan i runt 16-årsåldern rekryteras flickor att börja träna för att bekämpa terroristorganisationen. När man ser bilder på de unga kvinnorna ser det ut som "vilka tonåringar som helst". Vilket de på ett sätt är, förutom den tunga arméträningen, enligt BBC World. Dock är det inte utan att få kritik, FN har varit inne och kritiserat organisationen för de unga värvningarna, enligt en rapport. De enbart kvinnliga organisationerna samarbetar också nära med sina besläktade föreningar där unga män också rekryteras.

3. De har haft stora framgångar.

Enligt BBC World har PKK och YPJ sammanlagt lyckats bättre än den irakiska och den syriska armén med att fånga, spåra och döda IS-krigare.

Stora framgångar för kvinnorna som krigar mot IS. Faksimil från BBC

4. De har inte stöd överallt – utan får mesta materialet och maten från privatpersoner.

I Turkiet ses separisterna som ett hot mot landet mycket till följd av spänningen mellan turkiska kurder och den turkiska regeringen. Istället får organisationerna oftast räkna med stöd från privata sponsorer, lokalbefolkning och till viss del även bistånd från andra länder, enligt NBC News.

5. De är tuffa och krigar one-on-one.

De är inte att leka med. Till skillnad mot exempelvis USA som kritiserats för att åka in och släppa bomber över misstänka IS-områden så vandrar istället kvinnorna på egen hand till fots eftersom de inte har stöd för fordon. De möter då krigarna ansikte mot ansikte, enligt BBC World.

De krigar på plats. Faksimil från BBC.

6. De lär sig inte bara att mörda.

Under utbildningen anordnas självfallet självförsvar, vapenstrategier och krigsövningar. Men inte bara. Många lektioner anordnas i filosofi och kort sammanfattat kamratskap. I ett inslag från BBC World ses de unga militärerna skapa en gemensam närhet. Ibland ser det ut som bilder från ett sommarläger, även om omständigheterna inte är så fina, enligt BBC World.

7. Det är en revolution – såväl politisk som feministisk.

De flesta av kvinnorna som talat ut i media har berättat att den största anledningen till att de vill kriga mot IS är att de fått familjemedlemmar mördade. En ung kvinna talar själv om för BBC World att hon var tillfångatagen och skulle säljas som slav, men lyckades fly. Nu vill hon hämnas och hjälpa andra. En annan stor anledning är ett slag för kvinnliga rättigheter och anledningen till att slåss mot IS är för deras fruktansvärda kvinnosyn, enligt Guardian.

PKK
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hyresvärd vill vräka par som inte sopsorterar: "Inte ute efter folk”

Oväntat liten ökning av tysk arbetslöshet

Arbetslösheten i Tyskland ökade med 4 000 personer i mars. Det var färre nya arbetslösa i EU:s största ekonomi än väntat. Snittprognosen bland analytiker låg på en ökning på 10 000 personer, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

FI: Banker dåliga på hållbart sparande

Investeringsrådgivare är dåliga på att hjälpa kunder som vill spara hållbart, anser Finansinspektionen (FI). Alla banker och företag som granskats uppvisar brister. De behöver informera på ett enkelt sätt, säger Axel Engström på Finansinspektionen om rådgivarna.

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Wall Street Journals reporter Evan Gershkovich har suttit ett år i ryskt förvar. I veckan förlängdes hans häktning för femte gången. För familjen hemma i USA fortsätter mardrömmen.

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

1 timme sedan
Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.