Söndag 16 Jan
Stockholm

Tyskland trappar upp i kriget mot IS – vill skicka 1 200 soldater

Angela Markel Islamiska staten
1 av 3
Tysklands förbundskansler Angela Merkel står bakom en ökad insats mot terrorgruppen IS. Foto: TT / TT
Angela Merkel
2 av 3
Angela Merkel. Foto: Markus Schreiber/Scanpix
Islamiska staten
3 av 3
IS tog på sig dådet i Paris. Foto: TT Bild

Tyskland ger sig in i kampen mot IS – med full styrka. Landets regering vill skicka upp till 1 200 soldater för att bekämpa terrororganisationen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det har varit klart ett tag att Tyskland vill att det ska bli hårdare tag mot terrorgruppen IS. Regeringen i landet har tidigt under tisdagsmorgonen godkänt att skicka 1 200 soldater till Syrien, skriver AP.

Sedan tidigare är Tyskland en del av en koalition ledd av USA. De vill även stärka sin militära insats efter attentaten i Paris. Den tyska förbundskanslern Angela Merkel har lovat att stå bakom Frankrike i kriget mot terrorgruppen.

Tyskland vill bland annat bidra med spaningsplan, tankningsplan och ett krigsskepp till områden där IS verkar. Däremot kommer inte landet att delta aktivt i strider. Dock är det inte hundra procent spikat – förslaget måste godkännas av förbundsdagen, skriver AP enligt Aftonbladet.

I dagsläget finns ingen tidpunkt för när omröstningen kommer att ske. Den tyska regeringen, ledd av kristdemokratiska CDU och CSU samt socialdemokratiska SPD, har dock klar majoritet så förslaget lär högst troligt gå igenom.

Kommentera
Kopiera länk
Dela