Tomten äter gröt
1 av 2
Barnen blev ledsna när de fick veta att tomten inte finns. - Foto: Kenneth Paulsson / TT
Finska flaggan
2 av 2
Det skedde i Vörå-Maxmo i Finland. - Foto: TT

Stort raseri mot finsk kyrka – avslöjade tomtemyten för barnen

Grundskolebarnen i finska Vörå-Maxmo fick sig en ögonöppnare när de besökte en gudstjänst. För då berättades det att tomten inte finns.


Finska barn i kommunen Vörå-Maxmo skulle få uppleva en adventsgudstjänst. Barnen var både från förskolor och grundskolor. Men predikobiträdet passade också på att berätta att tomten inte finns. Föräldrarna var inte sena med att visa sin upprördhet.

– Min nioåring sa att julen är förstörd nu, säger en förälder till Vasabladet.

En lärare berättar att en äldre elev fick trösta en yngre i bussen hem när denne med gråten i ögonen frågade om det inte fanns någon tomte. En av skolornas rektor Fanny Tuuri, berättar att både elever och lärare reagerade stark. Många började skruva på sig och det var ju naturligtvis de yngsta som de var oroliga för.

– Jag tror knappast att det var illa menat, men det blev fel. Vi har försökt lugna ner barnen efteråt, säger hon till Vasa Bladet.

Föräldrar är mest upprörda över att det inte är kyrkans plats att berätta för barnen om hur det ligger till. Även den lokala hem och skola-föreningen är upprörda och har skrivit brev till församlingen. Fokus i brevet ligger på att världen är orolig med terror och krig, och att barnen då behöver ett glädjeämne.

Kyrkoherden Tomas Klemet i Vörå församling har märkt av ilskan och reaktionerna. Han beklagar att det skett och att han har diskuterat saken med predikobiträdet, som ännu inte är prästvigd. Han förstår också föräldrarnas frustration.

– Vi ska utgå från advent, julen och Jesu födelse. Den som predikar måste anpassa det till åhörarnas nivå och ålder, säger Tomas Klemet till Vasabladet.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

1 timme sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

1 timme sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

1 timme sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

1 timme sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

2 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.