Visa plagg kan visst provocera.
1 av 2
Visa plagg kan visst provocera. - Foto: Facebook/Tumblr
Och hon fick inte jobbet på grund av hennes helt naturliga hår.
2 av 2
Och hon fick inte jobbet på grund av hennes helt naturliga hår. - Foto: Facebook/Lauraodoffin

6 saker kvinnor har fått höra att de inte får bära – 2015

En kan nästan inte tro att det här har hänt 2015. Och det här är bara några av sakerna.


1. Kjolar


Facebook

17-åriga Carey Burgess i USA blev avstängd och hemskickad från skolan för att hon hade kjol på sig som ansågs vara "alltför kort".

"Vårt samhälle kanske ännu inte är tillräckligt utvecklad för att hantera några centimeter av mitt lår. I stället för att oroa sig över min kjol borde man se över de inkompetenta anställda och sexistiska ledarna." skrev Burgess i ett Facebookinlägg om händelsen.

Och i England tidigare i år, förbjöd en rektor flickorna på sin skola att bära kjol under skoltid "eftersom det kan distrahera pojkarna".

2. Toppar

Alexi Halket i Toronto fick höra av rektorn på sin skola att hennes topp var olämplig. Dagen efter hade hon på sig en topp med ett meddelande och fick stöd av tusentals människor genom hashtagen #CropTopDay.

Briana Popour blev hemskickad och avstängd från skolan efter att hon bar en t-shirt som det stod "Ingen vet att jag är en lesbisk" på. T-shirten beskrevs som kränkande och störande av skolan, men efter en offentlig motreaktion upphävde skolan till slut beslutet om avstägningen.

3. Hijab

http://tropicale-moderne.tumblr.com/post/133951900523/ig-osobbeauty

Flera länder har haft hijab-förbud under en längre tid, och i år blev det ännu fler, bland annat Nigeria. Och i de länder där det är valfritt utsätts många kvinnor med hijab för diskrimingering, bland annat i Frankrike där en kvinna inte fick komma in i en affär på grund av sin hijab.

Samtidigt som kvinnor i Iran blir bestraffade om de tar av sig sin slöja och visar sitt hår.

4. Hår


Facebook

Lara Odoffin före detta arbetsgivare drog tillbaka ett jobberbjudande på grund av hennes naturliga hår. Företaget kunde "inte acceptera" flätor då det inte ansågs vara en del av det "enhetliga kravet om att sköta sitt yttre".

En annan kvinna, Lettia McNickle, fick mindre tider på restaurangen hon jobbade på på grund av hennes flätor.

5. Tights och leggigns

Hundratals studenter protesterade efter att en tjej på deras skola i USA blev avstängd på grund av att hon hade på sig leggings. Dagen efter kom protestanterna iklädda leggings till skolan.

I februari tidigare i år har även republikanen David Moore sagt i ett uttalande att han ville att stärka sin stats oanständiga lagar om exponering av bröstvårtor och åtsittande kläder, inklusive leggings.

"Leggings borde vara olagligt offentligt ändå" hade han sagt.

6. Jeans

En 12-årig flicka fick gå hem från skolan då hennes jeans varit "för snäva för skolmiljön".

Och i minst 10 i Indien har flickor förbjudits att använda mobiler och jeans, eftersom det "ökar brottsligheten".

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!