Måndag 19 Apr
Stockholm

IS planerar stor attack mot Europa

Enligt en rapport från Europol planerar terrororganisation IS en stor attack mot Europa.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det är den europeiska polisbyrån Europol som publicerar en ny rapport på sin hemsida där de konstaterar att Europa just nu står inför det största terrorhotet på över tio år.

– Attackerna i Paris den 13 november 2015 tyder på ett skifte mot en tydlig internationell riktning för Islamiska staten att genomföra attacker i specialstyrka-stil internationellt. Detta och det växande antalet utländska krigare skapar nya utmaningar för EU:s medlemsländer, skriver Europol.

För Sveriges del kvarstår den höga terrorhotnivån som Säkerhetspolisen och Nationellt centrum för terrorhotbedömning fastställt.

– Den information som Europol har gått ut med kan vi i sig inte uttala oss om. Men bedömningen för svensk del är att det höga terrorhotet kvarstår. Vi ligger ju i dag på en hög terrorhotnivå, säger Sirpa Franzén, presschef på Säpo, till Nyheter24.

Hon menar att situationen i Europa just nu är oviss.

– I ljuset av händelserna som vi ser i Europa och i övriga omvärlden just nu råder det ett svårbedömt läge. Vi ser ständigt över terrorhotbedömningen.

När man hör om det här kan man bli lite orolig. Hur oroliga bör folk vara?

– Vi har en rad myndigheter i Sverige som agerar med hänsyn till människors liv och säkerhet utifrån terrorhotnivån. Och den ligger nu på en hög nivå. Man kan lita på att om det finns anledning så kommer Säpo och polisen att agera. Man får lyssna på de råd som ges av framför allt sin närmaste polismyndighet och från andra myndigheter. Men vi har en hög beredskap redan som det är i Sverige i dag, säger Sirpa Franzén.

Kommentera
Kopiera länk
Dela