Onsdag 17 Aug
Stockholm

Svenska IS-tjejen: Nu vill jag hem till min familj

Pojkvännen övertalade henne att åka med till Syrien. I drygt ett år var 16-åringen fast hos terroristorganisationen IS.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det är kurdiska tv-kanalen Kurdistan24 som träffat den svenska flickan som för några dagar sedan fritogs från terroristorganisationen IS.

Flickan, som är 16 år och kommer från Västsverige, åkte tillsammans med sin 19-årige pojkvän till Syrien i maj förra året. Pojkvännen är sedan tidigare känd IS-krigare. Som Nyheter24 skrev under tisdagen fritogs flickan efter att hon hört av sig till sina släktingar i Sverige om hur hon var fast hos IS.

I intervjun berättar flickan om tiden med IS, hur hon inte visste något om islam eller om IS innan hon åkte med sin pojkvän. Att det var han som övertalade henne att följa med och ansluta sig till IS skriver bland annat Aftonbladet.

Efter en tid ville hon åka hem och kontaktade då sina släktingar i Sverige. Redan i november gjordes ett försök att frita flickan och bara dagar efter det misslyckade försöket födde hon en son.

Den 17 februari kunde hon fritas och befinner sig nu på hemlig plats i Kurdistan. Svenska myndigheter jobbar just nu tillsammans med de kurdiska för att flickan ska komma till Sverige som snabbt som möjligt.

Hon avslutar med att säga att hon längtar till Sverige och att återförenas med sin familj.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.