I dag inleddes rättegången mot Breivik.
1 av 3
I dag inleddes rättegången mot Breivik. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Han har stämt den norska staten för "omänsklig behandling".
2 av 3
Han har stämt den norska staten för "omänsklig behandling". - Foto: Ap
Så här gick han in i rättssalen.
3 av 3
Så här gick han in i rättssalen. - Foto: Åserud, Lise

Nya uppgifter: Breivik ville skapa "ariskt brödraskap" från cellen

I dag påbörjades rättegången mellan Breivik och norska staten.


Som ingen kan ha missat har Anders Behring Breivik stämt den norska staten för ”omänsklig behandling”. På tisdagen var det första dagen av rättegången och det är advokaterna Marius Emberland och Adele Matheson Mestad som representerar staten.

Under rättegången sa Emberland att Breivik inte visat någon ånger för sina handlingar och att det är stor risk att han begår nya våldshandlingar i framtiden, skriver SVT. Breivik har nämligen en stark ställning i högerextrema miljöer och flera dömda personer känner sig inspirerade av honom, menar advokaten. Dessutom ska Breivik velat starta ett extremistiskt nätverk från sin cell, ett "ariskt brödraskap”.

Ryska nynazister ska ha skickat brev till honom och han själv har försökt att skicka brev till svenska Peter Mangs.

– Det krävdes bara en Breivik för att döda 77 människor, vår uppgift är att förhindra att det blir fler, sa Adele Matheson Mestad.

Det mesta ska tyda på att Breivik mår bra. Han är i ”stort sett frisk, har gått humör och arbetslust”. Det enda som motsäger det är att Breivik har isoleringshuvudvärk och att han blivit glömsk under en period.

– Vi ska självklart ta allvarligt på det. Men det är värt att tänka på att det här är enda indikationen på eventuella negativa konsekvenser, sa Emberland.

Advokaten Adele Matheson Mestad säger också att Breivik har fel i sin kritik mot både besöksvillkoren och brevväxlingen. För det första har Brevik inget besöksförbud, det är bara tre gånger som han har nekats besök. Dessutom får han både skicka brev och ta emot. Däremot kontrolleras alla brev. Under sin tid har cirka 600 av 4000 skickade och mottagna brev stoppats.

– Det är tankegods som innehåller en giftig mix av dehumanisering, islamhat och främlingsfientlighet, sa Adele Matheson Mestad enligt SVT.

På onsdag fortsätter rättegången och då ska Brevik få uttala sig.

Läs fler dagsaktuella nyheter om Breivik:

Medfånge till Breivik: "Om det inte vore för den här dörren, hade jag dödat dig"

Här är lyxlivet som inte duger åt Breivik

Här gör Breivik nazist-hälsning i rättsalen

Breivik stämmer norska staten – i dag inleds rättegången

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

1 timme sedan
Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

1 timme sedan
"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

1 timme sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda med kontanter och klockor

1 timme sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.