Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Breivik i rätten: "Staten försöker mörda mig"

- 16/03/2016, 10:21 -
Breivik har stämt norska staten.
1 av 3

Breivik har stämt norska staten.

NTB scanpix

I dag pratar Breivik.
2 av 3

I dag pratar Breivik.

TT Bild

I dag inleddes rättegången mot Breivik.
3 av 3

I dag inleddes rättegången mot Breivik.

TT Nyhetsbyrån

​Strax innan klockan tio på onsdagen hördes massmördaren Anders Behring Breivik i rättegången mot norska staten.

Anders Behring Breivik menar att han behandlats inhumant i fängelset.

Enligt Aftonbladet läser Breivik innantill i rättssalen, och säger bland annat att han vill lägga ut en nationalsocialistisk äktenskapsannons. Han säger också att han kommer att kämpa för nationalsocialismen till den dagen han dör.

Han forsätter med att säga att staten försöker mörda honom – om han tar livet av sig är det mord av staten.

– Sett från en socialdemokrats ögon finns det väl ingen i världen som ska torteras mer än mig. Det har jag förståelse för. Hade de stått för det och sagt att ”han ska torterats” hade jag haft respekt för det.

Breivik säger också att han står för vad han har gjort. Han menar att han utsatts för omänsklig behandling. Han menar att det är kränkande att tvingas ha handfängsel, och säger att det är stor mental påfrestning att genomgå kroppskontroller.

Han menar att den senaste gången han hade kontakt med en vän var 2012, och att han under åren i fängelse skickat 1 000 brev till media och vänner, men att 930 av dem inte gått fram, skriver Aftonbladet.

Se Breivik i rätten här: