Systematiska våldtäkter och tvångsaborter är vanliga inom den Nordkoreanska militären, enligt kvinnliga avhoppare.
1 av 3
Systematiska våldtäkter och tvångsaborter är vanliga inom den Nordkoreanska militären, enligt kvinnliga avhoppare. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Det finns till och med enheter inom armén där varenda kvinnlig soldat har utsatts för sexuella övergrepp.
2 av 3
Det finns till och med enheter inom armén där varenda kvinnlig soldat har utsatts för sexuella övergrepp. - Foto: TT Nyhetsbyrån
En FN-kommission från 2014 konstaterar att Nordkorea bör åtalas i internationell rätt för brott mot mänskliga rättigheter, och för sexuellt våld mot just kvinnor.
3 av 3
En FN-kommission från 2014 konstaterar att Nordkorea bör åtalas i internationell rätt för brott mot mänskliga rättigheter, och för sexuellt våld mot just kvinnor. - Foto: TT Nyhetsbyrån

Nordkoreanska avhoppare berättar: "Befäl våldtog alla kvinnliga soldater"

Kvinnliga avhoppare från Nordkorea berättar vidriga historier om systematiska våldtäkter i militären.


Systematiska våldtäkter och tvångsaborter är vanliga inom den Nordkoreanska militären, enligt kvinnliga avhoppare. Det finns till och med enheter inom armén där varenda kvinnlig soldat har utsatts för sexuella övergrepp.

– Det finns ingen respekt för kvinnor, säger Lee So Yeon, 41, som tjänstgjorde som sambandssoldat i den nordkoreanska folkarmén.

Hon berättar att av de 120 soldaterna som fanns i hennes enhet var endast 20 av dem män. Men de var alla officerare.

– Jag var i den första plutonen, men vissa befäl i den andra plutonen våldtog alla kvinnliga soldater med längre rank.

De kvinnor som blev gravida skickades till en klinik där de tvingades göra aborter. Förövarna kom vanligtvis undan straff, medan kvinnorna avskedades och förvisades från samhället, berättar Lee So Yeon.

– Myndigheterna vet hur mycket tid och pengar som läggs på att träna högt uppsatta manliga officerare. De vill inte straffa dem, även om de är skyldiga till brott, säger hon.

Lee So Yeon flydde från Nordkorea 2008 och är inte ensam om sin berättelse. Flera andra kvinnliga avhoppare har berättat om massiva kränkningar mot kvinnor i Nordkorea. En FN-kommission från 2014 konstaterar att Nordkorea bör åtalas i internationell rätt för brott mot mänskliga rättigheter, och för sexuellt våld mot just kvinnor, skriver norska Nettavisen som hänvisar till The Times.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Telia-anställd stal mobiler för 2,1 miljoner: "Systematiskt"

En före detta anställd på Telia stal hundratals telefoner till ett värde av 2,1 miljoner kronor. I ett mejl till Nyheter24 kommenterar nu Telia den före detta anställdas agerande.

Kryptokungen – från kändisvärlden till fängelse

Han byggde ett mångmiljardimperium och umgicks med politiska kändisar som Tony Blair och Bill Clinton. Det var en framgångssaga med bara ett fel – allting byggde på en rad lögner. Nu väntar 25 år i fängelse för Sam Bankman-Fried.

Deklaration 2024: Här är personerna Skatteverket kollar extra i år

Varje år gör Skatteverket riktade kontroller inom vissa områden. Har du koll på vilka privatpersoner som kollas extra i årets deklaration?

Nytt avtal för akademiker i kommuner och regioner

Facket och arbetsgivarna har kommit överens om ett nytt avtal för drygt 76 000 akademiker som jobbar i kommuner, regioner och kommunala företag.

25 års fängelse för svindlaren Bankman-Fried

Den tidigare kryptovalutakungen Sam Bankman-Fried döms till 25 års fängelse av en federal domstol i New York. Jag kastade bort allt och det hemsöker mig varje dag, säger 32-åringen i rätten.