Systematiska våldtäkter och tvångsaborter är vanliga inom den Nordkoreanska militären, enligt kvinnliga avhoppare.
1 av 3
Systematiska våldtäkter och tvångsaborter är vanliga inom den Nordkoreanska militären, enligt kvinnliga avhoppare. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Det finns till och med enheter inom armén där varenda kvinnlig soldat har utsatts för sexuella övergrepp.
2 av 3
Det finns till och med enheter inom armén där varenda kvinnlig soldat har utsatts för sexuella övergrepp. - Foto: TT Nyhetsbyrån
En FN-kommission från 2014 konstaterar att Nordkorea bör åtalas i internationell rätt för brott mot mänskliga rättigheter, och för sexuellt våld mot just kvinnor.
3 av 3
En FN-kommission från 2014 konstaterar att Nordkorea bör åtalas i internationell rätt för brott mot mänskliga rättigheter, och för sexuellt våld mot just kvinnor. - Foto: TT Nyhetsbyrån

Nordkoreanska avhoppare berättar: "Befäl våldtog alla kvinnliga soldater"

Kvinnliga avhoppare från Nordkorea berättar vidriga historier om systematiska våldtäkter i militären.


Systematiska våldtäkter och tvångsaborter är vanliga inom den Nordkoreanska militären, enligt kvinnliga avhoppare. Det finns till och med enheter inom armén där varenda kvinnlig soldat har utsatts för sexuella övergrepp.

– Det finns ingen respekt för kvinnor, säger Lee So Yeon, 41, som tjänstgjorde som sambandssoldat i den nordkoreanska folkarmén.

Hon berättar att av de 120 soldaterna som fanns i hennes enhet var endast 20 av dem män. Men de var alla officerare.

– Jag var i den första plutonen, men vissa befäl i den andra plutonen våldtog alla kvinnliga soldater med längre rank.

De kvinnor som blev gravida skickades till en klinik där de tvingades göra aborter. Förövarna kom vanligtvis undan straff, medan kvinnorna avskedades och förvisades från samhället, berättar Lee So Yeon.

– Myndigheterna vet hur mycket tid och pengar som läggs på att träna högt uppsatta manliga officerare. De vill inte straffa dem, även om de är skyldiga till brott, säger hon.

Lee So Yeon flydde från Nordkorea 2008 och är inte ensam om sin berättelse. Flera andra kvinnliga avhoppare har berättat om massiva kränkningar mot kvinnor i Nordkorea. En FN-kommission från 2014 konstaterar att Nordkorea bör åtalas i internationell rätt för brott mot mänskliga rättigheter, och för sexuellt våld mot just kvinnor, skriver norska Nettavisen som hänvisar till The Times.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!