Fredag 6 Aug
Stockholm

Här är de längsta fängelsestraffen – genom alla tider

På vissa håll i världen kan längderna på fängelsestraff vara enorma.
1 av 3
På vissa håll i världen kan längderna på fängelsestraff vara enorma. Foto: TT Nyhetsbyrån
Det kan handla om tusentals år i finkan.
2 av 3
Det kan handla om tusentals år i finkan. Foto: TT Nyhetsbyrån
I listan finns några av de längsta fängelsestraffen som delats ut genom tiderna.
3 av 3
I listan finns några av de längsta fängelsestraffen som delats ut genom tiderna. Foto: TT Nyhetsbyrån

I Sverige höjs ibland röster om att vi har för korta fängelsestraff för dömda brottslingar. På vissa andra håll i världen kan det vara precis tvärtom.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Här är några av de längsta fängelsestraffen som delats ut genom tiderna, sammanställt av Independent.

1. Chamoy Thipyaso, Thailand – 141 078 år

Det längsta fängelsestraffet genom tiderna är troligtvis det som Chamoy Thipyaso åkte på i Thailand 1989. Hon hade varit involverad i ett pyramidspel som lurade 16 231 människor på totalt två miljoner pund, omkring 23 miljoner kronor. Flera av hennes offer var en del av det thailändska kungahuset. Hon dömdes till 141 078 år i fängelse. I Thailand vid den här tiden fanns dock en maxgräns för hur många år man fick sitta i fängelse för bedrägeri, oavsett vad domen sade. Det innebar i praktiken att Chamoy Thipyaso klarade sig undan den långa tiden i fängelse.

2. Otman el-Gnaoui, Spanien – 42 924 år

Terroristen Otman el-Gnaoui dömdes till 42 924 år i fängelse av en spansk domstol för massmord efter att ha varit en av dem som legat bakom bombdåden i Madrid 2004 då 191 personer dödades. Hans kumpan Jamal Zougam dömdes till 42 922 år i fängelse. Men precis som i Thailand finns det i Spanien en gräns för hur många år man faktiskt får sitta i fängelse, så i praktiken är det längsta de båda kan sitta 40 år.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

3. Charles Scott Robinson, USA – 30 000 år

När det däremot kommer till fall där det inte finns någon övre gräns för hur länge man får sitta i fängelse måste detta fängelsestraff i Oklahoma vara det längsta. Charles Scott Robinson dömdes för barnvåldtäkt 1994. En jury rekommenderade att han skulle dömmas till 5000 år i fängelse för varje åtalspunkt, totalt sex stycken.

Domaren Dan Owens var dessutom trött på att brottslingar ibland bara fick sitta av en del av sin fängelsetid. Därför såg han till att straffen för alla åtalspunkter skulle ligga i följd i stället för samtidigt, vilket gjorde att fängelsetiden landade på 30 000 år i finkan för Charles Scott Robinson.

4. Darron Bennalford Anderson, USA – 11 250 år

Ett av de mer katastrofala överklagandena genom tiderna måste kommit från våldtäktsmannen Darron Bennalford Anderson. Efter att ha dömts till 2200 år i fängelse för rån, kidnappning och våldtäkt av en äldre kvinna 1993 överklagade han domen. Han fick en ny rättegången, men där blev han åter dömd – den här gången till 11 250 år i fängelse. Han ökade alltså på sitt straff med 9050 år.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

5. Dudley Wayne Kyzer, USA – 10 000 år

"Halloween-mördaren" Dudley Wayne Kyzer i Alabama är den person som fått längst straff för en enda åtalspunkt. Han dömdes först till döden för att ha dödat sin fru, sin svärmor och en universitetsstudent på Halloween 1976. Efteråt fann dock USA:s högsta domstol att domen var okonstitutionell, och ändrade den till två livstidsdomar vardera för mordet på svärmodern och universtietsstudenten, samt 10 000 år för att han mördat sin fru.

Och det längsta i Sverige då?

Det längsta fängelsestraffet som någon har avtjänat i Sverige är 34 år. Leif Axmyr dömdes 1982 för ett brutalt dubbelmord i Gävle-trakten. Offret var hans före detta flickvän och hennes fästman. Straffet är tidsbestämt och han kan komma att friges i år, enligt Wikipedia.

Är det rätt att dömas till tusentals år i fängelse?
Tack för din röst!
Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela