Den här lilla killen skapade kaos på 90-talet. Nej, det är inte Nick eller Aaron Carter utan geniet Greg Smith.
1 av 3
Den här lilla killen skapade kaos på 90-talet. Nej, det är inte Nick eller Aaron Carter utan geniet Greg Smith. - Foto: tt bild / ap montage
Greg med sina klasskompisar i tidsenliga beiga brallor.
2 av 3
Greg med sina klasskompisar i tidsenliga beiga brallor. - Foto: AP
Oprah har intervjuat barngeniet flera gånger.
3 av 3
Oprah har intervjuat barngeniet flera gånger. - Foto: tt bild

Läste på universitet som 10-åring – det här gör han i dag

Medan du var ute och hoppade hopprep så pluggade den här ungen differentialkalkyl. Vad kan det har blivit av kändisgeniet 16 år senare?


Satt du också och tragglade ramsan "I am, you are, he is, she is.." och försökte lära dig nians gångertabell utantill när du gick i årskurs fyra?

Då var du förmodligen som vilken unge som helst, så no worries.

Bildkälla

Någon som däremot gnuggade geniknölarna lite extra hårt i samma ålder var amerikanen Greg Smith. Som tioåring gick han på universitetet och läste avancerad fysik, franska och differentialkalkyl.

Trots att hans klasskompisar till stor del var mer än dubbelt så gamla så var han en del av gänget och fick lätt kompisar i skolan. Han hängde också mycket med jämnåriga under fritiden, vilket underlättade.

Å andra sidan var det inte så många av hans kompisar varken i skolan eller på fritiden som blev intervjuade för TV-prgram som 60 minutes, Late Show with David Letterman och The Oprah Show.

Det unga geniets uppmärksamhet ledde till något som kan liknas vid kändishysteri under 90-talet, han kunde knappt gå någonstans utan att bli igenkänd.

Bildkälla

Varje gång avsnittet av The Oprah Show sändes i repris så crashade skolans mailservrar för att de hade råkat lägga ut hans mailadress i ett inslag i programmet.

Det var självklart smickrande med all uppmärksamhet, men smartisen Greg såg såklart till att göra det bästa av kändisskapet, genom att föreläsa om ämnen han var engagerad i.

Nu var det många år sedan pojken med Nick Carter-frippa satt i skolbänken på universitetet.

Sedan dess har han faktiskt blivit nominerad till Nobels fredspris hela fem gånger, för allt sitt framgångsrika engagemang i barns rättigheter och trygghet.

Nu, 26 år gammal, jobbar han som forskare på Mount Sinai Hospital med "stochastic gene expression" enligt Huffington Post.

"Häää?" säger du?

Bildkälla

Han försöker snickra ihop bättre mediciner, säger vi. Efter lite googling.

Under en uppföljningsintervju med Oprah Winfrey nyligen så frågade hon om han tror att vi kommer kunna hitta ett sätt att bota cancer under hans livstid.

– Det är en svår fråga att svara på. Jag tror helt klart att det är möjligt att vi under min livstid kommer att kunna utveckla riktigt effektiva behandlingar för olika varianter av cancer. Och det känns ju helt fantastiskt, säger det numera vuxna geniet Greg Smith.

Bildkälla

Sen finns det andra slags genier som använder sin smarthet till mer underhållande saker, som busringningar. Något annat genialt är den här iPhone-laddaren som kommer revolutionera ditt liv.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Känner du något riktigt geni?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Israel ska ha träffat mål i Iran

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.