Lördag 17 Apr
Stockholm

Victoria, 19, vågar äntligen visa sin kropp: "Döm mig inte för mina ärr"

Victoria från Danmark brukade dölja sina ärr för allmänheten.
1 av 3
Victoria från Danmark brukade dölja sina ärr för allmänheten. Foto: Facebook
I ett uppmärksammat Facebookinlägg bestämde hon sig för att visa för alla hur hennes kropp faktiskt ser ut och att hon vägrar skämmas över sina ärr.
2 av 3
I ett uppmärksammat Facebookinlägg bestämde hon sig för att visa för alla hur hennes kropp faktiskt ser ut och att hon vägrar skämmas över sina ärr. Foto: Facebook
Drömmen är att ge ut en bok om självskadebeteende i framtiden.
3 av 3
Drömmen är att ge ut en bok om självskadebeteende i framtiden. Foto: Facebook

Okända människor stirrade på henne och sa elaka saker högt. Nu visar Victoria upp sina ärr för att öka medvetenheten kring självskador.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Självskadebeteenden kan yttra sig på olika sätt. Det kan vara subtila beteenden, som att en inte tar hand om sig själv ordentligt, utsätter sig för risker eller för personer som behandlar en illa.

Det kan också röra sig om missbruk, ätstörningar eller att tillfoga sig själv fysiska skador genom att exempelvis skära sig själv.

19-åriga Victoria Amalie Wolsing från Ishøj i Danmark är en av många unga personer som har skadat sig själv på det viset. Hennes kropp är täckt av ärr efter många år av självskador.

Beteendet har pågått sedan hon var 14 år gammal och började skada sig själv när hon var riktigt uppriven.

Nu har hon tröttnat på kommentarerna och glåpord från okända människor på gatan. Därför la hon upp en bild på sig själv i underkläder på sin Facebooksida. Tanken med inlägget är att ta upp kampen och bryta tystnaden och tabun kring självskador. Inlägget har i skrivande stund delats över 3 500 gånger.

Bildkälla: Facebook

– Jag vågar inte gå ut på gatorna i kortärmade skjortor. Jag vågar inte gå till stranden eller andra ställen där jag riskerar att andra kan se ärren. Sommaren är faktiskt en fruktansvärd säsong för min del. Jag går runt hela sommaren med långärmade skjortor och blir varm och svettig, eftersom jag är rädd att folk kommer att titta snett på mig och kommentera nedlåtande, skriver hon under sin Facebookbild.

Inlägget har haft väldigt positiv inverkan på Victoria. Nu kan hon tänka sig att faktiskt gå med bara ärmar under sommaren, även om hon kanske inte känner sig helt bekväm i det än.


Victoria drömmer om att kunna ge ut en egen bok på ämnet, för att bryta tabun. Men först och främst siktar hon på att ta körkort och vara ung ambassadör för kampanjen "En av oss", som går ut på att bryta tabun kring psykisk sjukdom.

Här kan du läsa om fantastiska Vanessa som vill ändra på idealbilden för hur den perfekta kroppen ska se ut. Och här kan du också läsa om 5 saker om självskadebeteende som alla behöver veta.

Känner du någon som är lika modig som Victoria?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela