FBI har offentliggjort massmördarens samtal med polisen: "Han var kylig och lugn"

Efter den brutala skottlossningen i Orlando natten till söndagen den 12 april ringde terroristen Omar Mateen polisen. Nu har FBI släppt samtalen.


“Jag är i Orlando och är ansvar för skottlossningen” ska Mateen ha sagt, enligt en utskrift av polissamtalen som offentliggjordes av FBI i dag. Detta rapporter Aftonbladet.

På en presskonferens i dag berättade FBI-agenten Ron Hooper om samtalet.

– Han var kylig och lugn, berättade han.

Omar Mateen ringde till 911 ungefär en halvtimme efter skjutningen, vid 02.35.

Han fick först prata med en operatör, sedan med polisens förhandlare vid tre olika tillfällen. Samtalen tog totalt 28 minuter.

I samtalen definierar Mateen sig som en “islamistisk soldat.” När polisen frågade vad han har gjort ska han ha svarat “Ni vet redan vad jag har gjort.”

Under samtalet hotade han även polisen att detonera en minibuss full av sprängmedel utanför klubben, om polisen gjorde “något dumt.” Han sade även att han hade en väst, av “samma typ som användes i Frankrike.” Polisen hittade varken sprängmedel eller bombvästar.

Utredningen av dådet är fortfarande i gång. Enligt Ron Hooper har det på en vecka hållits över 500 förhör och 600 bevisföremål har samlats från brottsplatsen.

Enligt justitieministern Loretta Lynch och FBI finns det ännu inget som tyder på att Mateen var styrd från terroristorganisationer utomlands. Men utredare har funnit bevis för att han hade radikaliserats i USA, via nätet.

– Han har med tiden, som tyvärr allt för många personer, konsumerat radial jihadistisk information på nätet och har på så sätt blivit radikaliserad här i USA, säger Lynch till CBS-programmet “Face the Nation”, skriver Aftonbladet.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

1 timme sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

1 timme sedan
En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

1 timme sedan
Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Täby: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bil och buss inblandad i trafikolycka i Arninge.", skriver polisen på sin hemsida.