Egyptian Initiative for Personal Rights har dokumenterat över 200 gripanden av HBTQIA-personer sedan oktober 2013.
1 av 4
Egyptian Initiative for Personal Rights har dokumenterat över 200 gripanden av HBTQIA-personer sedan oktober 2013. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Homosexualitet är inte olagligt i Egypten, ändå har flera män dömts för osedlighet.
2 av 4
Homosexualitet är inte olagligt i Egypten, ändå har flera män dömts för osedlighet. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Polisen inflitrerar gaydatingappar.
3 av 4
Polisen inflitrerar gaydatingappar. - Foto: TT
Datingappar är ofta det enda sättet för homosexuella män att komma i kontakt med varandra i Egypten.
4 av 4
Datingappar är ofta det enda sättet för homosexuella män att komma i kontakt med varandra i Egypten. - Foto: Ap

Polisen jagar homosexuella män – via populära datingappar

Poliser utger sig för att vara homosexuella och kontaktar män på gaydatingappar. Sedan döms männen för osedlighet och hängs ut i tabloider.


Den egyptiska polisen inflitrerar datingappar för att avslöja homosexuella män. Egyptian Initiative for Personal Rights har dokumenterat över 200 gripanden av HBTQIA-personer sedan oktober 2013.

Med hjälp av framför allt datingappar och hemsidor utger sig poliser för att själva vara homosexuella och tar kontakt med andra män. Flera personer har dömts för osedlighet, eftersom att det inte är ett brott i sig att vara homosexuell i Egypten.

Homofobiska ingripanden av det här slaget började redan för femton år sedan, då myndigheter stormade en båt där det hade arrangerats en fest för homosexuella män. Vissa personer misshandlades och andra tog sig därifrån genom att hoppa i vattnet.

Sedan dess har förföljelserna från regeringen flyttats till internet istället.

Eftersom att inga andra alternativ finns för att kunna komma i kontakt med andra homosexuella utan att röra sig ute i offentligheten, så har användare av gaydatingappar lärt sig att känna igen poliserna med olika knep. Exempelvis genom att de i de allra flesta fallen är anmärkningsvärt dåliga på engelska, avslöjar Sveriges Radio.


De personer som döms för osedlighet hängs sedan ut med namn och bild i tabloidtidningar för att dra skam över deras familjer.

Kvinnor däremot drabbas inte av samma förföljelse, eftersom att det inte anses vara lika socialt oacceptabelt att vara homosexuell kvinna i Egypten.

Tyvärr förekommer homofobi även här i Sverige, om än inte i lika stor utsträckning. Under den senaste veckan har flera hatbrott skakat landet i samband med ett fredligt pridefirande, vilket du kan läsa mer om här.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du använt dejtingappar?
Tack för din röst!