Ikea återkallas byråer.
1 av 3
Ikea återkallas byråer. - Foto: TT Bild
Ur serien Malm – men endast i USA.
2 av 3
Ur serien Malm – men endast i USA. - Foto: Ikea
Detta efter tre dödsfall.
3 av 3
Detta efter tre dödsfall. - Foto: Twitter/Ikea

Ikea återkallar byrå efter att tre barn dött – säljs fortfarande i Sverige

I USA och Kanada har möbeljätten haft en stor kampanj för att "säkra sin byrå" – en kampanj som inte hjälpt och därför återkallas miljontals byråer.


Ikea återkallar minst 27 miljoner byråer i USA och Kanada. Anledningen är att de lätt kan ramla över och därmed också över barn.


I måndags gick Ikea därför ut och berättade att efter tre dödsfall av småbarn som hamnat under byrån, så återkallas den populära byrån Malm från landet.

Det hela händer mindre än ett år efter att Ikea lanserade en internationell kampanj som bad kunder att "säkra fast" byrån så att den inte ska kunna tippa över. Företaget skickade då ut 300 000 gratis fästbeslag för väggsäkring.

Men gäller det här även i Sverige?

– Nej, återkallelsen gäller inte den svenska marknaden eller någon annan marknad där Ikea är verksam. Ikea-byråar är säkra så länge de monteras enligt möbelns monteringsanvisning och möter då alla obligatoriska säkerhetsstandarder världen över, säger Jakob Holmström, pressansvarig för Ikea Sverige, till Nyheter24.

I Kanada och USA gäller en så kallad ASTM-standard där byråer och andra möbler även måste vara helt säkra även om de inte är monterade i väggen.

– Vi kompromissar aldrig med säkerheten och försöker nu att nå ut med mer information om hur man gör med montering i väggar, säger Jakob Holmström.

Amerikanska och kanadensiska kunder uppmanas nu att återlämna byrån för återbetalning – alternativt åka till närmaste Ikea-varuhus för gratis väggbeslag.


Men gäller samma sak om svenska kunder känner sig obekväma?

– Då får man höra av sig till Ikea så tar vi hänsyn från fall till fall, säger Jakob Holmström till Nyheter24.

Svenska kunder kan hämta nya tippskydd utan kostnad på IKEA varuhus eller beställa via IKEA.se.

Ett av barnen som återfinns i NBC News reportage blev två år gammal och hette Curren. När hans mamma gick till hans rum för att se till att han var klädd så hittade hon honom under byrån på marken. Byrån satt inte säkrad fast i väggen.

Men Ikea Sverige hälsar att de inte känner till liknande fall i Sverige eller övriga världen förutom i USA.

/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde Malm återkallas även i Sverige?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Uppgång väntas på börsen

Intrum sparar bort hundratals miljoner

Kredithanteringsföretaget Intrums vinst minskar och besparingsprogrammen utvidgas.

Stort vinstlyft för SEB

Ett högre räntenetto och ett större inflöde från finansiella transaktioner lyfter storbanken SEB:s vinst i första kvartalet mer än väntat. Men efterfrågan på krediter fortsätter dämpas av det höga ränteläget, enligt vd Johan Torgeby.

Ökad vinst för Volvo Cars

Volvo Cars vinst ökade rejält. Omsättningen gick dock ned. Var femte bil från Volvo är nu en elbil.

Lägre vinst för Husqvarna

Husqvarna, tillverkare av trädgårdsmaskiner, gjorde en vinst på 1 930 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 2 364 miljoner kronor samma period i fjol.

Morgonens nyheter 24 april

Här är morgonens nyheter i korthet.