Fler än 230 lagar som begränsar aborträtten har gått igenom i ett trettiotal delstater i USA. Men i går kan trenden ha gjort en helomvändning.
1 av 3
Fler än 230 lagar som begränsar aborträtten har gått igenom i ett trettiotal delstater i USA. Men i går kan trenden ha gjort en helomvändning. - Foto: TT
Högsta domstolen i USA tog beslut i går om att Texas anti-abortlagar bröt mot konstitutionen.
2 av 3
Högsta domstolen i USA tog beslut i går om att Texas anti-abortlagar bröt mot konstitutionen. - Foto: TT
Högsta domstolen i USA stoppade en lag i Texas som kunde ha lett till en drastisk förminskning av antalet abortkliniker. Från 40 till 10 stycken. Nu beskrivs beslutet som en stor seger.
3 av 3
Högsta domstolen i USA stoppade en lag i Texas som kunde ha lett till en drastisk förminskning av antalet abortkliniker. Från 40 till 10 stycken. Nu beskrivs beslutet som en stor seger. - Foto: TT

Historiskt beslut i USA – rätten till abort räddad

Högsta domstolen i USA stoppade en lag som kunde ha tagit bort ännu fler abortkliniker i landet.


Fler än 230 lagar som begränsar aborträtten har gått igenom i ett trettiotal delstater i USA. Men i går kan trenden ha gjort en helomvändning, skriver DN.

Abortmotståndet i USA har de senaste åren växt till ett stort krig. I fjol klev en abortmotståndare in på en klinik i Colorado, beväpnad med maskingevär och sköt tre personer till döds. Abortläkare mördas och 52 procent av landets abortkliniker upplever regelbundna hot. De tvingas bygga säkerhetsstaket, höga betongmurar och ha skottsäkra glas.

Högsta domstolen i USA stoppade en lag i Texas som kunde ha lett till en drastisk förminskning av antalet abortkliniker. Från 40 till 10 stycken. Nu beskrivs beslutet som en stor seger.

Högsta domstolen slog fast att de nyligen genomförda lagarna i Texas bryter mot konstitutionen. I Texas har man sedan 2011 infört hårda regleringar av abortkliniker, vilket har lett till att en 75 procent av klinikerna har tvingats stänga. I nuläget måste en kvinna boendes i västra Texas resa mer än 70 mil för att ta sig till närmaste klinik – vilket leder till att mellan 100 000 och 240 000 kvinnor i Texas försöker utföra aborter bara på sig själva.

Men enligt abortaktivister har lagen redan hunnit få effekt. Ungefär hälften av delstatens kliniker uppges ska ha stängts, skriver NY Times.

Sedan domaren Antonin Scalia gick bort tidigare i år har högsta domstolen rört sig allt mer ifrån den konservativ falangen. Domaren Antony Kennedy har tidigare stått för domstolens mest flexibla röst, som röstat både med de konservativa och liberala rösterna. Efter Scalias bortgång tycks Kennedy luta mer åt vänster, skriver DN i en analys av beslutet.

Nyheter24 har tidigare skrivit om att kvinnor i Texas tvingas se bilder på sina foster.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du för eller emot abort?
Tack för din röst!