Raul Alfonsin död

Mannen som ledde Argentina tillbaka till demokrati har dött.


Mannen som ledde Argentina tillbaka till demokrati efter sju års militärdiktatur, Raul Alfonsin, har dött 82 år gammal.

Alfonsin var Argentinas president 1983-1989, sedan den dåvarande militärjuntan tvingats överge makten efter det katastrofala kriget med Storbritannien om Falklandsöarna 1982.

Under Alfonsins ledning gjord Argentina upp med den brutala militärdiktaturen genom att åtala och döma till fängelse tidigare officerare för militärjuntans brott 1976-1983: försvinnanden, tortyr och mord på tiotusentals människor. Redan under juntatiden var Alfonsin en framträdande regimkritiker.

Ett av de mest kända fallen av försvinnanden var svenskan Dagmar Hagelin. Officeren Alfredo Astiz har anklagats för hennes bortrövande, och sannolika död, liksom för delaktighet i morden på två franska nunnor. Astiz är fortfarande inte avförd som misstänkt i dessa ärenden, så sent som i början av mars förhördes han av en federal domare.

Med Alfonsins regering återfick Argentina internationell respekt efter att ha betraktats som paria, sedan landet genomgått årtionden av statskupper.

Raul Alfonsin klarade av tre militära revolter för att 1989 vara med om att genomföra landets första maktöverlämnande från en president till nästa på flera årtionden.

Valet 1989 blev en storförlust för hans parti, Radikalerna, som hamnat i vanrykte för sitt sätt att handskas med en ekonomisk kris. Alfonsin avgick ett halvår i förtid och i stället återkom Peronistpartiet till makten under ledning av Carlos Menem.

Alfonsin avled i tisdags i lungcancer.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!