HIV-positiva Eric får betalt för att ha sex med barn – på grund av tradition

Eric Aniva är en "hyena", det betyder att han har sex med flickor på grund av tradition, men samtidigt sprider han HIV.


Eric Aniva bor i de södra delarna av Malawi i sydöstra Afrika. I vissa byar finns en gammal tradition som fortfarande lever kvar. När en flicka når puberteten ska hon "renas" genom att ha sex med en så kallad hyena, skriver BBC.

En hyena är en man som sägs kunna ge just denna "sexuella rening" och för att utföra ritualen får mannen betalt. Eric Aniva är en av tio hyenor i sitt område. Han har enligt egen utsago haft sex med 104 flickor sedan han började utföra "yrket" 1985.


Det finns flera tillfällen under en kvinnas liv då hon ska renas av en hyena. Det första tillfället är då hon fått sin första mens. Då ska hon enligt traditionen tillbringa tre dagar tillsammans med hyenan, och ha sex ett flertal gånger.

De andra tillfällena är om kvinnan blivit änka, eller om hon utfört en abort. Men de flesta kvinnor som möter en hyena är enligt Eric själv de flickor som ska genomgå övergångsriten från barn till tonåring, alltså efter den första menstruationen.

Bildkälla: Faksimil BBC

– De flesta av dem jag haft sex med är flickor, skolflickor. Vissa av dem är 12 eller 13 år, men jag föredrar när de är äldre. Alla dessa flickor har funnit det njutningsfullt att ha mig som hyena. De är stolta och berättar för andra att den här mannen är en riktig man, han vet hur man tillfredställer en kvinna, säger Eric till BBC.

Men flickorna i byn vittnar om en annan verklighet. Traditionen säger nämligen också att om flickan vägrar gå till sängs med hyenan så kommer det dra olycka över hennes familj, eller än värre, över hela byn. En flicka berättar för BBC att hon inte fann sitt möte med hyenan speciellt trevligt.

Bildkälla: Faksimil BBC

– Jag kände att jag behövde göra det för mina föräldrar. Om jag vägrat hade mina föräldrar kunnat drabbas av sjukdom, eller än värre med döden, så jag var rädd, berättar hon.

För "arbetet" som hyena tar Eric betalt av flickornas föräldrar eller av kvinnorna själva. För varje tillfälle tar han mellan 35 och 60 kronor. Det gör att Eric tjänat mellan 3640 och 6240 kronor sedan han började vara en hyena.


Eric själv har i dag även två fruar, som båda vet vad han arbetar med. Han har också fem barn – vad han vet. Han har dock ingen aning om hur många flickor han kan ha gjort gravida. Traditionen kräver nämligen att sexet ska ske utan kondom.

Detta leder också till en än mörkare twist på historien. Eric är nämligen HIV-positiv. Och han är medveten om de konsekvenser det får för de flickor han har sex med.

– Jag är medveten om att vår tradition bidrar till att sprida HIV och Aids. Men våra seder kräver att vi har sex utan kondom, säger han.

Regeringen i Malawi har flera gånger försökt få bukt med den här typen av sedvänjor, men utvecklingen går långsamt, skriver BBC.


Nyheter24 har tidigare skrivit om australiensiske John som får betalt av staten för att ha sex med prostituerade.

/
/
/
/
/
HIV
/
Senaste nytt

Helsingborg: Polisen rapporterar om stöld / inbrott

Polisen i Vallentuna rapporterar om trafikolycka

"Två personbilar har kolliderat på länsväg 280 i Kårsta. Två personer ska vara involverade i olyckan men skadebilden för dessa är oklar.", skriver polisen på sin hemsida.

Brakförlust för Viaplay i försenad rapport

Viaplay fortsätter att gå dåligt. Tv- och strömningsbolaget redovisar ett resultat för årets nio första månader på minus 7 413 miljoner kronor. Det kan jämföras med en vinst på 707 miljoner kronor för samma period förra året.

Polisen i Mönsterås rapporterar om trafikolycka

"Larm om trafikolycka mellan Fliseryd och Mönsterås", skriver polisen på sin hemsida.

Han erkänner skjutningen på "Vår krog och bar"

1 timme sedan
Sju personer dömdes mot sitt nekande efter dödsskjutningen på "Vår krog och bar" i Biskopsgården i Göteborg 2015. Åtta år senare erkänner en av gärningsmännen, i en intervju med TV4:s Kalla fakta, att han höll i vapnet.

Miljardmiss riskerar tyska storsatsningar

1 timme sedan
Minst 700 miljarder kronor. Tyskland står inför enorma budgethål om regeringen inte lyckas runda den grundlagsfästa skuldbromsen. Omfattande satsningar på klimatomställning och väsentlig industri riskerar också att gå om intet. Ett makabert misstag, säger Hubert Fromlet, ekonomiprofessor och rådgivare vid Tysk-svenska handelskammaren.